GLOSA: Opozice nedůvěru vládě nezvládla. Babiš se neměl schovávat ve frontě na klenoty

Tak to dopadá, když se věci dělají napůl. Poslanci ANO chtěli pomoci svému šéfovi na Hrad, ale současně to mělo vypadat, že to s kampaní nemá vůbec nic společného. Výsledkem bylo, že se po zahájení schůze u řečnického pultíku střídali ministři a z jednání o vyslovení nedůvěry vládě se stala přehlídka jejích úspěchů.

Babiš, stejně jako většina uchazečů o Hrad, se řídí radami politických marketérů. Ti už v posledních letech nebývají součástí kampaní, ale plně je ovládají. Důsledkem toho mimo jiné je, že určité typy sdělení mohou být na billboardech, jiné na sociálních sítích, odlišné jsou určeny pro skalní příznivce a další zas pro nerozhodnuté. A všechno se to různě modifikuje podle fáze, v níž se kampaň zrovna nachází. Experti pak radí například nechodit do Sněmovny, aby se připravovaná strategie nezhroutila. Ale někdy to přece jen zadrhne.

Babiš vyhlásil válku vládě. Tedy, to dělal už dřív, ale teď je to jaksi ještě naléhavější a má mu to pomoci porazit „vládního kandidáta“, generála Petra Pavla v druhém kole boje o Hrad. Poslanci hnutí ANO mezitím svolali jednání o nedůvěře vládě. To je vždy velké divadlo, příležitost opozice bušit do ministrů hlava nehlava, nastolovat témata, vysílat signály… Jako doplněk slibu, že nás před Fialovou vládou spasí Babiš-prezident, z pohledu kampaně jistě užitečné.

Jenže očekávaný z minulosti známý scénář, že v dolní parlamentní komoře bude sedět pár znuděných ministrů bez zájmu vystoupit a za pultíkem se budou střídat výhradně opoziční poslanci, se nenaplnil. Naopak, na začátku schůze sice pronesla projev šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, ale pak následovala šňůra proslovů členů kabinetu v čele s Fialou.

Takže místo tepání vlády přišlo vychvalování vlády – a tepání opozice. Vládní koalice se totiž na sněmovní přestřelku připravila, ministři se přihlásili ještě před zahájením rozpravy, tudíž zástupci ANO nemohli na jejich slova reagovat. ANO to sice může chápat jako podpásovku, výsledný efekt už však neovlivní.

Babiš nechal před druhým kolem oblepit Česko billboardy, kde varuje před vtažením země do války. Bývalo by bylo mnohem férovější, kdyby místo čekání ve frontě na korunovační klenoty přišel tohle a další své výroky obhájit ve Sněmovně. Jistě, nikdo nečeká, že schůzi poslanců sleduje celé Česko, ale zájem médií by taková hádka třeba mezi Babišem a Fialou jistě vyvolala.

Bylo by to místy nedůstojné, zcela jistě (z obou stran) demagogické, snad bychom se dočkali i nějakých těch dezinformací (opět z obou stran), ale přinejmenším by to z Babišovy strany byl projev odvahy.

Tagy: