GLOSA: Vajíčka za 2 koruny, máslo za 26. Kde je jarmark SPD, když ho lidé potřebují?

Tomio Okamura

Už to bude rok, co Českou republiku objížděl předvolební cirkus, který se jmenoval Český jarmark SPD. V jeho rámci se dala koupit vajíčka za dvě koruny, máslo za 26, brambory za 4,60. Proč nyní politici SPD nezachraňují české domácnosti před drahotou, když ty by ocenily možnost nákupu laciných potravin?

Tempo zdražování nabírá v Česku přinejmenším od loňského srpna na obrátkách. Letos v únoru se meziroční inflace dostala na dvouciferné hodnoty a aktuálně míří k 15 procentům. A podle řady odborníků ještě pár procentních bodů přibyde než začne působit efekt vysoké srovnávací základny z loňského roku. I tak ale ceny stále porostou, jen nižším tempem.

Vše popsané se rovněž týká cen potravin. Kdo by si byl před pár lety pomyslel, že v roce 2022 se bude v českých luzích a hájích s nostalgií vzpomínat na kostku másla za 42 korun. Jeho cena totiž už na pultech českých supermarketů překročila 60korunovou hranici a neohroženě se přibližuje k sedmdesátce. Supermane, kde jsi?!

Tomio, kde je to laciné máslo?

OK, nemusí to být zrovna komiksový hrdina, který by učinil zdražování jídla v Česku přítrž. Bohatě by stačilo, kdyby na Tour de Česká republika vyrazil Český jarmark SPD, a zopakoval tak populární spanilou jízdu z přelomu loňského léta a podzimu. Kde je, když ho Češi, Moravané a Slezané potřebují? Dřímá snad uvnitř hory Blaník?

Vždyť kdy jindy by tuzemské domácnosti více ocenily možnost pořídit si vajíčka za dvoukorunu, máslo za 26, brambory za 4,60, kilo vepřové plece za 53,90 nebo litr mléka za pouhých 12 korun? Proč už se dávno v ulicích neobjevil Tomio Okamura a spol. a nezásobují český lid potravinami za „férové“ ceny? To se zase máme cpát předraženým máslem z Francie, nekvalitním masem z Polska či chlebem od oligarchy? Ach, Tomio, Tomio, zase jsi nás přečůral, zase jsme ti na to skočili. Příště se ti to ale už nepovede, jsme Češi, my se o horká kamna spálíme jen dvakrát, nejvýše třikrát. Oh, počkat!

Tagy: