S cenami potravin je něco špatně. SPD a Přísaha je v řetězcích chtějí regulovat

Radim Fiala (SPD) a Jan Vopravil (Přísaha) byli hosty pořadu Jak volí vaše peněženka.

Regulace ceny potravin v řetězcích, jako je například v Maďarsku, je podle SPD i Přísahy cestou a s podobnou snahou by šly do Parlamentu. Shodli se na tom zástupci stran Radim Fiala (SPD) a Jan Vopravil (Přísaha) v pořadu Jak volí vaše peněženka televize CNN Prima NEWS.

„Ano, určitě s tím půjdeme do Parlamentu. A nejen my. Když se podíváme po Evropě, všechny evropské země hledají nějaký model, jak zajistit, aby potraviny z jejich trhu zůstaly v řetězcích v zemi a aby marže nebyly obrovské. Takže to není věc jen České republiky,“ konstatoval v pořadu Fiala z SPD.

Podobně mluvil i odborný garant hnutí Přísaha pro zemědělství, životní prostředí a lesnictví Jan Vopravil. „Hnutí Přísaha by s návrhem do Parlamentu šla určitě také,“ zdůraznil.

Fiala připomněl, že regulace potravin v řetězcích, tedy hranice, za niž řetězce nemohou jít a nemohou kupovat levnější potraviny, funguje kromě Maďarska například i ve Francii. „Francouzský parlament schválil, že řetězce mohou mít maximálně 25 procent marži na svých výrobcích. Aby marže nebyly stonásobné, dvěstěprocentní a podobně. Takže je to varianta,“ připustil.

Zároveň ale varoval, že se i ve Francii daří zákon obcházet. „Důležité je hledat nějakou cestu s řetězci tak, aby marže byly únosné, ceny potravin pro lidi přijatelné a aby přitom produkty zůstaly stejně kvalitní, jako jsou někde jinde,“ pravil s tím, že řetězce v Česku mají 85 procent trhu a jednání s nimi budou důležitá. „Musíme najít společnou cestu,“ konstatoval.

„Jen doplním, že pokud jde o nákup cizích potravin, jde hlavně o to, že když náš zemědělec vyprodukuje brambory za nějakou cenu a v obchodě jsou třikrát nebo čtyřikrát dražší, je něco špatně,“ dodal Vopravil. Podle něj může pomoct například osvěta nebo podpora farmářských trhů.

Ceny jarmarku SPD mohou zemědělce poškozovat

Politici se v pořadu Jak volí vaše peněženka vyjádřili i k potravinám dvojí kvality nebo jarmarku SPD. Tam lidé mohou koupit kilo mrkve za osm korun, brambory za 4,60, jablka za necelou desetikorunu nebo máslo za 26 korun.

Podle Fialy jsou ale ceny reálné. „To jsou ceny, které jsou očištěné od marže řetězců,“ argumentoval. Podle Vopravila se ale zemědělci na tyto ceny mohou dostávat jen těžko. „Samovýrobce to může trošku poškozovat,“ varoval.

Tagy: