Gottův erotický obraz se v aukci prodal za překvapivě nízkou cenu

Mistr Karel Gott byl nejen naším neúspěšnějším zpěvákem, ale vynikal i v malování, které bylo jeho celoživotní vášní.

Mistr Karel Gott byl nejen naším neúspěšnějším zpěvákem, ale vynikal i v malování, které bylo jeho celoživotní vášní. Ve výstavní síni Mánes šel v neděli do dražby jeho obraz s názvem Milenci ve sprše. Dílo z roku 1998 se ale prodalo za nad očekávání nízkou cenu.

Nedělní aukce se zúčastnilo na 200 dražitelů. Ti se přišli do pražské výstavní síně Mánes podívat hlavně na dražený obraz Karla Gotta, ale mohli si prohlédnout i desítky dalších děl v předaukční výstavě, která probíhala už měsíc.

Erotický obraz namaloval Mistr v roce 1998 a do aukce se dostal ze soukromé sbírky. Jeho vyvolávací cena byla 295 tisíc korun. „Je to olej na plátně, jmenuje se Milenci ve sprše, je to krásná práce a myslím si, že hlavně fanoušci Karla Gotta ho velmi ocení,“ řekla mediální konzultantka Adolf Loos Gallery Kateřina Sokolová.

„Co je třeba zajímavé a moc lidí to neví, je, že Karel Gott se hlásil na výtvarnou školu. Měl k tomu umění velmi blízko, což jen potvrzuje, jak všestranně nadaný to byl člověk,“ dodala perličku o několikanásobném slavíkovi.

O umění se Karel Gott rád bavil i se svým celoživotním přítelem, malířem Františkem Ringo Čechem. „My jsme si nedovolili radit jeden druhému, neříkali jsme si, jak by to mělo vypadat, nekritizovali jsme a nehodnotili, k tomu jsme měli nechuť. Spíš jsme k sobě měli navzájem respekt,“ přiznal Ringo Čech.

Letos na jaře se jeden z Gottových obrazů s názvem Divy zpívají prezidentu Havlovi prodal v internetové dražbě za částku 1,2 milionu korun, a tak se očekávalo, že i dnes bude prodejní cena obrazu vysoká. Výsledek ale překvapil. Milenci ve sprše se prodali za vyvolávací cenu 295 tisíc.

Obrazů po dvaačtyřicetinásobném zlatém slavíkovi, který měl vlastní výtvarný projev, na trhu není mnoho. Mistr je sám nikdy neprodával, ale obdarovával jimi pro radost své přátele a rodinu.

Tagy: