Gramofonová deska, vidlák, přítěž, řekl předseda Svobodných o Středulovi. Odboráři šéfa brání

Předseda Svobodných Libor Vondráček a předseda Odborového svazu KOVO

Co na to vaše peněženka 28.11.2023

Josef Středula se točí jako gramofonová deska okolo minimální mzdy a dalších věcí, které se snaží použít proti vládě. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl předseda Svobodných Libor Vondráček. O šéfovi Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) tvrdí, že je „přítěží pro další protesty“ a že v diskusi s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) v pořadu 360° připomínal vidláka. Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo šéfa ČMKOS bránil.

Podle Vondráčka se šéf odborářů točí okolo některých témat jako gramofonová deska. „Jedná se hlavně o téma minimální mzdy, ale často vytahuje i záležitosti, které se snaží použít proti vládě, třeba téma dlouhodobého růstu platů ve veřejném sektoru,“ pronesl předseda Svobodných.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé jsou v zajetí polopravd. Sedněte si ke stolu a jednejte, vyzval Pavel vládu a odbory

„Středula je nyní pro jakékoliv další protesty jen přítěží,“ pronesl v souvislosti s debatou v pořadu 360° na CNN Prima NEWS v níž se střetl odborář s Kupkou. „Mluvilo se o tom, že protesty zneužil publicista vystupující pod přezdívkou Vidlák. Při debatě Středula skákal Kupkovi neustále do řeči, takže vidláka připomínal spíše on,“ opřel se do šéfa ČMKOS.

Ďurčo se šéfa odborářů zastával. „Za léta své práce si rozhodně zaslouží respekt. Je za ním vidět množství výsledků. Rozhodně nepovažuji za jeho špatnou vizitku to, že na akci vystoupil nějaký bloger,“ reagoval předseda svazu.

Protestní shromáždění zhodnotil jako úspěšné. „Podpora přišla nejen od veřejnosti, ale i od zaměstnanců jednotlivých podniků, včetně Škody Auto. Věřím, že vláda si z toho zdviženého prstu něco vezme a začne s námi vést plodnou diskusi,“ pronesl Ďurčo ve vysílání CNN Prima NEWS.

Odbory podle Vondráčka selhaly

Tvrzení premiéra Petra Fialy (ODS), že odbory lžou o vzájemných schůzkách a jde jim jen o vlastní politické cíle, odborář odmítá. „Netvrdíme, že se s námi vládní představitelé nestýkají. Naopak zdůrazňujeme, že s námi nevedou sociální dialog. Spíše utíkají k monologu,“ reagoval.

Vondráček sice uvítal, že se lidé rozhodli vyjít do ulic, ale současně zkritizoval celkové vyznění akce. „Stávce scházel jednotící prvek, což zabránilo možnosti, aby se všichni postavili proti zvyšování daní. Přesto je nutné tímto způsobem zvednout výstražný prst a ozvat se,“ míní předseda Svobodných. Skutečnost, že se nepodařilo zabránit jejich navyšování, označil za selhání odborů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poslankyně STAN: Stávka se vymkla kontrole. Vláda přilila olej do ohně, zaznělo z opozice

Tagy:
stávka daně Josef Středula odbory Martin Kupka vidlák odborář Libor Vondráček Svobodní Co na to vaše peněženka Roman Ďurčo