Stávkoval milion lidí, dezinformátory jsme ale nezvali, tvrdí Středula. Kupka volá po smíru

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

360° 27.11.2023

Pondělní stávky se zúčastnil až milion zaměstnanců, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Zároveň se distancoval od pozvání dezinformátorů. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) míní, že požadavky odborů vedou k většímu zadlužení. Podle něj je k sociálnímu smíru potřeba zapojení obou stran.

Jedním z vrcholů pondělní stávky bylo shromáždění na pražském Malostranském náměstí. „Nejsem spokojen, když se stávkuje a protestuje. Myslím, že nejdůležitější je řešit důvody, proč ta podpora byla tak veliká,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda ČMKOS Josef Středula. Přestože Malostranské náměstí nebylo úplně zaplněné, do protestů se podle něj zapojil až milion lidí. „Byly to stávky ve firmách, ve školách, ale také neformální zapojení, protože někteří stávkovat nemohou,“ popsal Středula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stávkový den očima rodičů? Podporují ji. I za cenu dovolené, kterou si šetřili na Vánoce

Na Malé Straně kromě odborových předáků promluvil také dezinformátor, který vystupuje jako blogger Vidlák. Podle Středuly ale nebyl hostem ČMKOS. „Pozvali jsme jenom odborové předáky a předačky za ČMKOS, toto bylo pozvání Asociace samostatných odborů. Já jsem před takovým krokem varoval i dopředu, aniž bych věděl, že to takto dopadne,“ řekl Středula s tím, že Vidláka, občanským jménem Daniela Sterzika, vzal mezi řečníky předseda asociace Bohumír Dufek.

Proti Sterzikově vystoupení se ohradila Učitelská platforma. „Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit! O programu odborářských protestů jsme nebyli předem informováni nijak jsme se na něm ani nepodíleli,“ napsalo profesní sdružení učitelek a učitelů na sociální síti X.

Nekompromisně se vyjádřila také ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která pozvání označila za „naprostou zhovadilost“. Podle předsedkyně platformy a učitelky gymnázia v Litoměřicích Petry Mazancové je to skandální a Středula by měl odstoupit. „Irelevantní. Mě se to netýká,“ řekl k výzvě Středula.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu 360° uvedl, že stávku vnímá jako kritiku, ale na druhou stranu se mu nelíbí řada kroků některých odborových předáků. „Pokud odbory na jedné straně říkají, že jim záleží na sociálním smíru, tak k tomu, abychom ho vytvářeli, jsou nezbytné obě strany, ne jenom jedna,“ podotkl s tím, že na jednáních vláda naslouchala tomu, s čím přišli odbory a zaměstnavatelé.

Vláda ale podle něj nemůže ustoupit z ozdravení veřejných financí. „Kdybychom podlehli populistickým návrhům, doplatili by na to ti, které se teď odbory snaží takzvaně chránit. My ale neseme odpovědnost za růst české ekonomiky do budoucna. Většina návrhů odborů míří opačným směrem, tedy abychom ještě víc peněz rozdali, a tím pádem se víc zadlužili,“ dodal ministr dopravy.

Tagy: