Green Deal je jen třešnička na dortu, tvrdí Bartoň. Škromachovi vadí v diskuzi „ekonenávist“

Ekonom Petr Bartoň a bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (SOCDEM)

Co na to vaše peněženka 15.4.2024

V kontextu ekonomických problémů Evropské unie vůči okolnímu světu je Zelená dohoda pouze třešničkou na dortu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Soubor hospodářských opatření vnímá spíše jako nálepku, na kterou mohou politici svádět problémy. Exministrovi práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi (SOCDEM) v diskuzi o Green Dealu vadí „ekonenávist“.

Podle Bartoně na diskuzi o Zelené dohodě pro Evropu nejvíce „vydělá“ ministerstvo životního prostředí. „Resortu se tak zvyšuje prestiž napříč jednotlivými úřady, což znamená i zvýšení finančních prostředků,“ pronesl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: STAN a ANO pojí ideová nevyhraněnost, míní Ivan Langer. Rakušan prý bude po volbách u Babiše první ve frontě

Soubor opatření podle něj může hlavně přitížit evropské ekonomice. „V kontextu ekonomických problémů, s nimiž se EU vůči okolnímu světu potýká, se jedná o třešničku na dortu, velikostí spíše meruňku,“ prohlásil.

„Podobné věci probíhají v Evropě už delší dobu. Green Deal je nálepka, pod níž se může každý schovat a tvrdit, že Zelená dohoda může za všechny problémy,“ poznamenal Bartoň a zdůraznil, že celá záležitost odstartovala ještě před covidovou epidemií.

V debatě o znění úmluvy mu schází ekonomický úhel pohledu. Škromachovi pak především vadí nejasnost ohledně plánovaných nákladů. „Elektromobilita je perfektní věc, ale současně velký byznys,“ řekl.

Věcná diskuze se podle něj změnila ve vzájemné osočování a útoky. „Mezi účastníky se šíří jakási ekonenávist,“ myslí si bývalý ministr.

Bartoň a Škromach mimo jiné hovořili i o české iniciativě nákupu munice pro Ukrajinu. Více se dozvíte v přiloženém videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé zaplatí pokuty, říká Dostálová o energetické účinnosti budov. Ani jste tu normu neviděla, opáčil Hladík

Tagy:
ekonomika ekonom Evropská unie pořady CNN Prima NEWS Petr Bartoň Zdeněk Škromach klimatická krize Green Deal Co na to vaše peněženka Zelená dohoda pro Evropu aktivismus