Grolich: Na energiích musíme začít šetřit. Děti ve školách ale dva svetry mít nebudou

Hejtman Jan Grolich

Rozhovor s hejtmanem Janem Grolichem

Děti ve školách ve dvou svetrech sedět nebudou, prohlásil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Region už hledá možnosti, jak hledat úspory při vytápění. Podle Grolicha nemá smysl sledovat denní výkyvy cen energií, z dlouhodobého hlediska je však patrné, že si občané, obce i kraje za energie připlatí.

Na dražší energie se snaží připravit i Jihomoravský kraj. „Nemá však smysl denně sledovat výkyvy cen elektřiny a plynu na trhu, druhý den to může být jinak. Dlouhodobý trend je však jasný – energie budou dražší a my se na to musíme připravit,“ podotkl Grolich. Už nyní je jasné, že roční výdaje v kraji mohou stoupnout až do miliardových hodnot.

„Řádově by to měla být miliarda či více. Záleží, s jakou cenou aktuálně počítáme. Viděl jsem i tabulky, které vyšly na dvě až tři miliardy. Uvidíme, kde se situace ustálí. Doufám, že se podaří zrealizovat pomoc vlády, vytvoří se státní instituce, která nakoupí energie a přeprodá je krajům za lepší ceny,“ pokračoval.

Už nyní se však řeší, jaká opatření by kraje mohly přijmout, aby se spotřeba energií omezila. Jedná se například o snížení teploty ve školách či na úřadech. „Vládní doporučení je pro nouzový stav ve vztahu k energetice, v něm zatím nejsme. Přesto podobný dokument připravujeme i pro standardní provoz, kdy energie budou, abychom ušetřili. Nebude se však jednat o nic dramatického. Rozhodně děti nebudou sedět ve školách ve dvou svetrech,“ zdůraznil.

Ani já Síkelovi nerozumím

Hejtman nepočítá s tím, že by se omezila pracovní doba na úřadech. „Lidé tam budou sedět, byť se teplota možná sníží o 2 °C. U dopravy vyhodnocujeme spoje, jak jsou vytížené a případně je rušíme. Ale nebudeme je rušit kvůli energiím,“ dodal.

Podotkl, že nemůže nastat situace, kdy by se zavíraly nemocnice nebo domovy pro seniory. „Služby musí fungovat, žádný takový plán B nemůže existovat,“ uvedl. Následně zhodnotil pomoc vlády. „Je zde řada opatření, ať už pětitisícový příspěvek, úsporný tarif a další. V komplexu je to rozumná pomoc srovnatelná s okolními státy. Pokulhává však komunikace a vysvětlení. Ani já panu Síkelovi mnohdy nerozumím, když pomoc vysvětluje,“ uzavřel.

Tagy: