S drahými energiemi může pomoct samovýroba dřeva. Ušetřit se dají stovky korun

Dřevorubec, ilustrační snímek

Topná sezona je za dveřmi a cena toho, čím v bytech a domech topíme, letos vystoupala na dříve jen těžko uvěřitelnou výši. Ušetřit se dá ale i teď. Například, a to dost výrazně, samovýrobou dřeva.

Hnědé uhlí za pětistovku za metrák místo loňských 350 korun, plyn za trojnásobek loňské ceny, kvůli zdražení cen energií výrazně zdražilo i tradičně levné dřevo. Nejlevnější, a proto i velmi žádaný způsob zásobení se dřevem, je samovýroba.

„V letošním roce jsme zaznamenali vyšší zájem o samovýrobu. Ceny jsou samozřejmě mnohem nižší než u zpracovaného palivového dříví, pohybují se v řádech desítek až stovek korun,“ popsala tisková mluvčí Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Dagmar Obšilová.

Na zemi ležící dřevo do průměru sedmi centimetrů si můžete domů odvézt bez ptaní. Na všechno ostatní ale musíte mít smlouvu, na základě které vám hajný určí, co si můžete pokácet či pořezat. „Do samovýroby nabízíme spíše tenčí dříví, se kterým se lépe manipuluje, jinak teoreticky může samovýrobce zpracovat jakoukoliv dřevinu, kterou mu označíme, ale upřednostňujeme souše,“ sdělila tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

U Lesů České republiky se kubík smrkového dřeva kácí za 200 korun. Kubík je zhruba šest stromů, jejichž osud zpečetil kůrovec. Pokud je vám v rámci samovýroby dřeva lesníkem či revírníkem povoleno kácet vzrostlé stojící stromy, je dobré dodržovat zásady bezpečnosti práce, které vychází ze zdravého rozumu. Špunty do uší chrání sluch, bezpečnostní brýle můžou zachránit zrak a helma ochrání před těmi nejhoršími úrazy, které se v lese mohou stát.

Při kácení v hustém smrkovém lese se strom pravděpodobně pouze opře o ostatní. Musíte tak zespodu pomalu odřezávat kmen, což je dost riskantní. Pak už zbývá vše jen nařezat a nanosit na vozík.

Tagy: