Čínské lázně jako hrozba pro Moravu? Grolich se od projektu distancoval, Vokřálovi nevadí

Jan Grolich (KDU-ČSL)

Debata kandidátů na hejtmana jihomoravského kraje

Kandidáty na budoucího hejtmana Jihomoravského kraje v předvolební debatě na CNN Prima NEWS názorově rozdělily investice čínských společností do výstavby lázeňských a zdravotnických zařízení. Úřadující hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) se od celého projektu distancoval a poukázal na fakt, že záměr ani nikdy nepodporoval. Bývalý primátor Brna Petr Vokřál (Přísaha) byl o poznání smířlivější a již rozběhlé projekty by nechal pokračovat.

Proti čínským záměrům se postavil hejtman Grolich. „Projekt čínských lázní kdysi odhlasovala současná opozice. Když nastoupili na kraj, prohlašovali, že pozemky nikdy neprodají,“ popsal Grolich. „Pak jeli na výlet do Číny a po návratu obratem pozemky prodali čínské firmě,“ dodal.

ČTĚTE DÁLE: Přeruší Pekarová Adamová vztahy se Slováky? České osobnosti ji vyzývají kvůli Šimečkovi

Grolich zároveň čínský projekt vnímá jako jeden z pozůstatků politiky bývalého prezidenta Miloše Zemana. „Nechci, aby na jižní Moravě zůstal jediný drápek investice, která se tady za doby předchozího prezidenta naplánovala,“ prohlásil rezolutně hejtman.

S Grolichovým názorem souzněla i kandidátka Pirátů Jana Holomčík Leitnerová. „Čína je bezpečnostní ohrožení pro Evropskou unii a Českou republiku. Ostatně dostáváme o tom dlouhodobě informace od BIS,“ upřesnila politička.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

Pragmatičtěji by k asijským investorům přistupoval Petr Vokřál (Přísaha). „Z pozice hejtmana bych tlačil na to, aby Číňané zrealizovali to, co slíbili,“ uvedl Vokřál, který před pěti lety byl přítomen u vyjednávání s čínskými investory. V případě ztroskotání celého projektu by nepodporoval zpětný odkup pozemků hejtmanstvím. „Ty peníze budeme místo toho potřebovat na jiné věci,“ vysvětlil svůj postoj Vokřál.

Ambiciózní projekt čínských investorů začal v roce 2019. Poblíž Novomlýnských nádrží a velkého aquaparku má vyrůst komplex lázní za nejméně tři miliardy korun. Investici realizuje čínská společnost RiseSun, na přípravách se podílel i Jihomoravský kraj, připomněl letos v březnu web Seznam Zprávy. Jeden z dílčích projektů názvem Sanatorium Pálava se již staví.

NÁVOD: Jak a do kdy si zařídit voličský průkaz

Od svého počátku projekt budí vášně napříč politickým spektrem. K plánům čínských investorů se před rokem v září při své návštěvě jižní Moravy kriticky vyjádřil například prezident Petr Pavel. „Neznám detaily, ale ve vztahu k tomu, jak se vyvíjely ohlášené čínské investice v Česku a jak se dnes Čína staví k naší zemi, tak bych viděl možná jako rozumné řešení, pokud by kraj pozemky odkoupil zpátky,“ nastínil tehdy Pavel.

Debaty, která je celá k vidění ve videu výše, se zúčastnili i další kandidáti Ivana Solařová (ANO), Břetislav Štefan (SOCDEM), Jan Vitula (Hlas Moravy) a František Lukl (STAN).

MOHLO VÁS MINOUT: Přehled o kandidátech i názory místních. Sledujte předvolební speciály na CNN Prima NEWS

Tagy: