Haas: Na předčasných důchodech se koalice neštípne. Mrzačíte penzijní systém, zní z SPD

Poslanci Karel Haas (ODS) a Jan Hrnčíř (SPD)

360°, Karel Haas, Jan Hrnčíř - 25.10. v 21:30

Vládní koalice se na důchodové reformě neštípne. Řekl to poslanec Karel Haas (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Koaliční strany se však na podobě dřívějších penzí náročných profesí zatím neshodly. Opozice je tak podrobuje tvrdé kritice. „Mrzačíte penzijní systém,“ vzkázal koalici poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Projednávání důchodové reformy ve Sněmovně se blíží do finále. Komplikuje ho kromě kritiky z opozice i rozkol ve vládní koalici. Strany se nedokážou dohodnout na návrhu omezení dřívějších penzí pro náročné profese. TOP 09 trvá na tom, aby do důchodu mohli dříve jen lidé z fyzicky nejnáročnějších profesí z takzvané čtvrté kategorie.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti teď hrají o všechno, shodli se komentátoři. Hřib jako předseda jim moc nepomůže, míní

Poslanec Karel Haas (ODS) zdůraznil, že vládní koalice bude o důchodové reformě jednat korektně a věcně. „Opozice nemůže doufat, že by se na téhle věci koalice štípla,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. „Je to jeden z top tří reformních kroků naší vlády, takže určitě potvrzuji, že projde všemi koaličními hlasy,“ řekl.

Opoziční SPD kritikou nešetří. „Vládní koalice mrzačí důchodový systém a teď dokonce i vlastní důchodovou reformu,“ prohlásil poslanec Jan Hrnčíř v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

SPD souhlasí s tím, že předčasný důchod by neměl být výhodnější než řádný. Vadí jí však, že by někteří lidé museli pracovat o deset let déle než ostatní a zároveň měli krácený důchod, přestože by do systému sociálního pojištění přispívali déle. „To je absurdní,“ okomentoval to Hrnčíř.

Kroky koaličních stran ohledně důchodové reformy zkritizovala i předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová. „Vláda už v minulých letech lidem pokrátila důchody, teď v tom pokračuje. Pokud návrh projde, nejvíce si pohorší lidé s nižšími příjmy,“ zmínila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ekonom Štěpán Křeček navrhuje, aby byl systém založen na měřitelných kritériích, která by určovala, kdo skutečně potřebuje dřívější důchod. „Pokud je člověk schopen chránit se před náročným prostředím, například před hlukem, pomocí sluchátek a podobně, neměl by mít nárok odejít dříve do důchodu,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Obává se však, že politici budou slibovat různým profesím zahrnutí mezi náročné, aby získali politické body. „Nakonec vznikne bramboračka,“ shrnul ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vyšší platy politiků? Skandální, Rakušan si s policisty naleštil podlahu, kritizuje Valeš

Tagy:
důchod práce politika TOP 09 ODS CNN Prima NEWS důchodová reforma koalice penze SPOLU Svoboda a přímá demokracie vnitřní politika Jan Hrnčíř politický proces starobní důchod Karel Haas vládní politika politické strany a hnutí důchodová a sociální politika