Vyšší platy politiků? Skandální, Rakušan si s policisty naleštil podlahu, kritizuje Valeš

Politolog Lukáš Valeš

Valeš o protestech policistů

Zvyšování platů politiků v době, kdy Česká republika má schodek státního rozpočtu 282 miliard, je skandální. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. Chystané protesty policistů podle něj jen odrážejí současnou situaci na ministerstvu vnitra a ve vládě, kdy ministr Vít Rakušan (STAN) slíbil policistům zvýšení platů, ale nakonec si s nimi „naleštil podlahu“.

Přestože v současné době nejsme v hospodářské krizi, česká vláda podle Valeše nezvládá řídit ekonomiku státu a přivést ji k růstu. Její představitelé si proto zvýšení platů nezaslouží. „Čína roste pěti procenty, USA třemi. Některé státy svoji ekonomiku umí zvládnout, ale Česko mezi ně bohužel nepatří,“ řekl Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: KDU-ČSL nad pěti procenty by byl zázrak, řekl Čunek. Zklamali jsme konzervativní voliče

Podle něj vláda dlouhodobě neplní své úkoly a cíle, a proto je skandální, aby si politici přidávali peníze. „Mělo by to být jako u každého managementu. Jestli neplní to, proč jsou zaměstnáni, tak by měli jít s platem dolů. Naopak pokud úkoly splní, tak můžeme hovořit o nějakých bonusech,“ sdělil politolog.

Valeš chápe, proč se policisté v takové politické situaci chystají protestovat neudělováním pokut. „Ministr vnitra Rakušan si s nimi naleštil podlahu. Slíbil, že všem zvýší plat o pět  procent, ale nakonec se dočká jen čtvrtina policistů s nejhoršími platebními výkazy. Odráží to nekoncepčnost ministerstva vnitra a celé vlády. Buď ty peníze máte a víte, s čím můžete pracovat, nebo nic neslibujte. V současné době nemáme prostor pro žádné zvyšování platů. Pokud ale policisté vidí, že si politici přidávají, tak dává smysl, že se ptají, proč jim nikdo nepřidá,“ uzavřel Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Děláte z ČR banánovou republiku, míní Havlíček. Rady chytrolínů nepotřebujeme, kontroval Výborný

Tagy:
policie práce ekonomika politika Vít Rakušan platy protesty vláda Česko Lukáš Valeš Vláda ČR Ministerstvo vnitra České republiky