Haas: Prezident se snažil vykolíkovat si prostor. Lekl se, měl si stát za svým, tvrdí opozice

Hosté pořadu 360° byli Karel Haas (ODS) a Margita Balaštíková (ANO)

360° 4.9.2023

Odložením podpisu penzijní novely si chtěl prezident vykolíkovat prostor v politice. Větší roli hrálo vymezování si teritoria než odborné výtky. Tak se k rozhodnutí Petra Pavla vyjádřil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Karel Haas (ODS). S takovým tvrzením však nesouhlasí poslankyně Margita Balaštíková (ANO), podle níž se prezident „lekl tlaku vlády“. Vyjádřila rovněž obavy nad tím, zda si dokáže v budoucnu „stát za svým jako chlap“.

Poslanec ODS v souvislosti s odložením podpisu novely označil komunikaci Kanceláře prezidenta republiky za „ne zcela šťastnou“. Podle něj není vhodné srovnávat lhůty, které mají jednotliví aktéři legislativního procesu. Reagoval tak na výtky směrem k vládě, že prezidentovi nedala dostatek času, aby mohl navrhovanou změnu prostudovat.

ČTĚTE TAKÉ: Váhání Pavla s podpisem důchodů? Zjistil, že k boji s vládou nemá zbraně, říká Balšínek

„O obsahu úpravy zákona o důchodovém pojištění prezident spolu se svým odborným týmem ví, a to po celou dobu legislativního procesu. Při troše dobré vůle bylo naprosto v moci hlavy státu a jejích poradců novelu podepsat,“ myslí si Haas. Přesto ocenil, že ke stvrzení ze strany Pavla došlo.

„Tímto krokem se prezident nepochybně pokusil vymezit, vykolíkovat si prostor v české politice. Není to nic neobvyklého, dělali to všichni tři předchozí prezidenti. Přesto si nemyslím, že to bylo vhodné v případě této novely,“ uvedl v pořadu 360° občanskodemokratický poslanec.

Podivil se i nad tím, jak se Pavlův postoj změnil ze dne na den. „Nemusíme souhlasit s některými detailními výhradami. Proto si myslím, že šlo spíše o vymezování si prostoru než o snahu o odbornou argumentaci nad novelou,“ upřesnil.

Takovou možnost však poslankyně Margita Balaštíková (ANO) odmítá. „Možná se pan prezident spíše lekl tlaku ze strany pana premiéra. Po návštěvě s ním došlo k výrazné změně jeho názoru,“ řekla. Následné podepsání novely o den později pro ni bylo velmi překvapivé. „Začínám se obávat, že Petr Pavel nebude zcela důsledný ve svých krocích. Nejspíš bude více podléhat tlaku vlády, než aby si stál za svým jako chlap,“ myslí si.

Podle svých slov očekávala ve věci ze strany prezidenta jiný přístup. „Věděl, že to ohrožuje velké množství občanů v jejich ekonomické stabilitě. Proto jsem si myslela, že se bude o celý problém více zajímat,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS. „Možná na to skutečně neměl čas, ale řadu občanů nechal v domnění, že zákon bude nakonec vetovat. Vnímám to jako politický přehmat. Vina je ale i na straně kabinetu Petra Fialy,“ dodala.

Tagy:
opozice Petr Pavel Margita Balaštíková rozpočtový výbor penzijní reforma vláda Poslanecká sněmovna ČR Karel Haas konsolidační balíček