Prezident se chce od vlády odlišit. Nechce sdílet její nepopularitu, míní Schmarcz

Martin Schmarcz

Schmarcz a Šaradín ohledně přijetí penzijní reformy

Pozdější podepsání penzijní reformy ze strany prezidenta mohlo být způsobeno tím, že se chtěl od vlády odlišit. Pokud bude popularita kabinetu stále nízká, bude si chtít vydobýt Petr Pavel vlastní pozici, uvedl komentátor Martin Schmarcz, který byl hostem pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS. Podle něj je jasné, že hlavní slovo měli poradci hlavy státu, jejichž pozici jako prostředníka považuje za špatnou možnost.

Schmarcz upozornil, že je důležité, aby měl prezident dobré vztahy s vládou. „Pokud nastane podobná chyba jako v podepsání penzijní reformy, pak šlo o jasnou chybu v komunikaci. U dalších legislativních změn může jít o mnohem vyšší částky. Příště by bylo dobré si předjednat s prezidentem schůzku a vše si vyjasnit,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Komentátoři: Pavel najíždí na zemanovské koleje. Nepodepsáním novely si uškodí u vlády i lidí

Vládla podle komentátora udělala z prezidenta „podepisovací stroj“, jelikož mu členové kabinetu neposkytli patnáctidenní lhůtu a vše přišlo na poslední chvíli. „Nebylo dobré ho vystavit časovému presu a nejednali s ním dopředu, jelikož mezi nejvyššími ústavními činiteli musí být zcela přímá komunikace,“ zdůraznil.

„Zákon byl sice přijat, ale za cenu ohromných zmatků a toho, že vláda nejspíš Pavla naštvala. Ten pak udělal krok, kterým ze sebe před veřejností udělal někoho, kdo se neumí rozhodnout,“ uvedl v pořadu Partie PLUS.

Podle Schmarcze mohlo jít rovněž o záměr udržet si distanc od kabinetu Petra Fialy. „Prezident tak touto cestou potřeboval dát najevo, že se potřebuje odlišit. Pokud v souvislosti se sněmovními volbami bude popularita vlády klesat, zatímco jeho bude nadále stoupat, bude si chtít vydobýt svou pozici. Je však důležité, aby si takové postavení vůči premiérovi získal sám, a ne prostřednictvím poradců,“ pronesl.

„Pokud spolu budou tyto ústavní instituce skutečně jednat, může nakonec i předseda vlády pochopit některé kroky ze strany hlavy státu, kterými si nechce poškodit své jméno a vlastní popularitu. Tohle škobrtnutí bylo naprosto zbytečné,“ uvedl. V případě složitějších problémů by podle něj mohl na tuto překážku v komunikaci doplatit celý zákonodárný systém. V souvislosti s tím komentátor uvedl, že opozice nemá v rukou žádnou zbraň a nemůže z celé situace „vytěžit vůbec nic“.

Tagy:
komunikace opozice komentátor Petr Pavel penzijní reforma vláda ústavní činitelé Martin Schmarcz Partie PLUS starobní důchod předčasný důchod