Hackeři zaútočili na školu v Přerově, požadují výkupné. Nic neplaťte, radí experti

Hacker

Hackerský útok na školu

Rozsáhlému hackerskému útoku čelí Základní škola Trávník v Přerově. Hacker nebo skupina hackerů zašifrovala část dat na školních serverech a požaduje výkupné. Učitelé tak přišli mimo jiné o část výukových materiálů a známky žáků.

Nejspíš vůbec poprvé si u nás za cíl svého vydírání vybrali hackeři základní školu, a to konkrétně přerovskou základku Trávník. Jen díky zkušené IT specialistce se podařilo zabránit fatálním škodám. „Naše ajťačka neváhala, vyběhla a vypnula všechny servery, takže šifrování nebylo dokončeno a byli jsme ubezpečení naším správcem, že nedošlo k úniku dat,“ popsala ředitelka ZŠ Trávník Přerov Kamila Burianová.

Zašifrován byl například školní systém Bakalář, do kterého se mimo jiné ukládají známky. Provoz školy prý ovšem v žádném případě omezený nebyl. Učitelé si jen musí znovu zvyknout na klasické papírové třídnice a zápisníky. „Sice jsme něco měli zálohováno, ale samozřejmě to musíme napravit,“ řekla Burianová.

Útočníkům neplaťte

Písemné práce se archivují a někteří učitelé si zálohují i známky, takže hodnocení žáků je z velké části zachráněno. Specialisté v každém případě radí žádné výpalné neplatit, ale zálohovat data a sítě lépe zabezpečit. „Je nesmysl útočníkům platit, protože je de facto podporujete a potom získávají peníze na další útoky. Vyšší bezpečnost se týká nasazení kvalitního firewallu, který nám bude řešit šifrování, blokování, případně identifikaci hrozby,“ vysvětlil IT specialista Libor Housírek.

„Případem se zabývají přerovští kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací,“ sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Kyberútočník by mohl jít až na tři roky za mříže. Naděje na dopadení hackerů je ale malá. Policisté zatím nedopadli ani ty, kteří nedávno stejným způsobem na víc než týden zcela paralyzovali celý olomoucký magistrát a způsobili obrovské škody.

Tagy: