Hackerský útok na vnitro. Weby hasičů i policie byly nedostupné

Weby vnitra mají výpadek kvůli kybernetickému útoku.

Výpadky webů státních složek

Weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů, byly od středečního rána zhruba do 14. hodiny nedostupné kvůli kybernetickému útoku. Stránky byly přetíženy takzvaným DDoS útokem, kdy se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit. Už minulý týden čelily státní weby v Česku stejným útokům. K útokům se znovu přihlásila ruská hackerská skupina Killnet, která se hlásí i k napadením českých webů z minulého týdne.

„K únikům dat nedošlo,“ uvedla k útoku mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. Už před polednem se weby vnitra začaly částečně zobrazovat, ale stále nefungovaly úplně. Dále se objevovaly výpadky stránek. Až kolem 14:00 byl provoz stránek plně obnoven.

Že bezpečnost webů narušena nebyla, potvrdil CNN Prima NEWS expert na kyberbezpečnost Vladimír Rohel. „Máme jasně prokázáno, že k prolomení, kompromitaci či úniku dat nedošlo. Z pohledu bezpečnosti informací jsou tyto weby zabezpečené velmi dobře,“ řekl Rohel, ředitel sekce Bezpečnost Národní agentury pro komunikační a informační technologie.

Napadeny byly také stránky Českých drah (ČD). „Omlouváme se zákazníkům Českých drah za zpomalení a případnou nedostupnost některých aplikací ČD Můj vlak a e-shop. Od rána opět zaznamenáváme kyberneticky útok na naše webové stránky a prodejní kanály. Přijímáme další bezpečnostní opatření, oznámily dráhy.

Minulý týden ve středu a čtvrtek bylo napadeno několik webů státu. Šlo o weby vlády a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nebo portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. Pod útokem byly také třeba stránky některých regionálních letišť nebo Českých drah. Ani tehdy podle vnitra žádná data neunikla.

Útoky hrozí i českým médiím

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl tehdy médiím, že útoky způsobili ruští hackeři. K útokům se pak přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Dnes skupina na svém webu uvedla, že stejné útoky hrozí i českým médiím, pokud nepřestanou skupinu Killnet označovat za prokremelskou.

NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků opakovaně upozorňuje v souvislosti se situací na Ukrajině, která nyní čelí ruské vojenské invazi. Česko Ukrajinu ve válce s Ruskem podporuje mimo jiné i dodávkami zbraní. Rusko vyhrožuje státům podporujícím Ukrajinu odvetou. NÚKIB nabádá organizace k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k aktualizaci informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností.

Tagy:
policie Ukrajina Vít Rakušan hacker Česko Rusko Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost kybernetický útok Policie České republiky Ministerstvo vnitra České republiky