Ruští hackeři zaútočili na české systémy. Data občanů neunikla, uklidňuje Rakušan

Vít Rakušan

TK po jednání vlády na zámku Štiřín

Na systémy českých státních i soukromých institucí vedli kybernetický útok ruští hackeři. Uvedl to ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády na zámku Štiřín vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Uklidňoval ale, že žádná soukromá data občanů neunikla. Policie na Twitteru informovala o tom, že se případem takzvaných DDoS útoků zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Od úterního večera je cílem kyberútoku portál veřejné správy. Ministerstvo vnitra proto web odstavilo a posiluje jeho bezpečnost, sdělil Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva. Portál občana, který umožňuje například elektronicky zažádat o výměnu řidičského průkazu, funguje podle vnitra normálně.

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) ve středu uvedl, že na některé české weby zaútočili hackeři. Situaci úřad vyhodnocuje, závažné dopady zatím neeviduje. Podle NÚKIB šlo o DDoS útoky, které spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Uživatelé se tak na napadený web nedostanou.

„V tomto případě máme detekováno, že se jednalo o útok ruských hackerů na české systémy,“ řekl Rakušan. Podle něj je nutné se připravit na to, že Rusko v současné geopolitické situaci nepovažuje Česko za přátelskou zemi. „Útok byl veden proti České republice, jejím státním a soukromým institucím,“ dodal.

Data občanů neunikla

„Veškeré systémy, které obsahují jakákoli data o občanech České republiky, odolaly útoku. Mohu všechny ubezpečit, že žádné informace a soukromá data občanů České republiky se nikomu nedostaly do rukou, do kterých by se dostat neměly,“ uvedl Rakušan a z pohledu ministerstva vnitra označil útok za neúspěšný.

Případem se zabývají kriminalisté NCOZ, aktuálně shromažďují informace a spolupracují s NÚKIB, uvedla policie.

Hackerský útok se měl dotknout například Českých drah nebo webů letišť v Pardubicích a Karlových Varech. K útokům se měla přihlásit proruská hackerská skupina Killnet, podle které šlo o desítku napadených webů. Jmenovala například i operátora O2 nebo Komerční banku, která ale žádný takový útok nezaznamenala. Blanka Vokounová z tiskového oddělení O2 k tomu sdělila, že firma zaznamenala zvýšený provoz na svých serverech, internetové služby O2 i zákazníků jsou podle ní ale adekvátně zabezpečené.

ČR čelí podle bezpečnostní firmy Check Point v posledních měsících velmi nadprůměrnému počtu kyberútoků. Výrazný skok zaznamenala v souvislosti s válkou na Ukrajině. Od jejího začátku čelí podle Check Pointu v průměru čtvrtina českých organizací každý týden DDoS útoku. Přibližně u 12 procent organizací byly zdrojem ruské IP adresy, nejde ale o dramatický nárůst v porovnání s obdobím před válkou.

Tagy:
Twitter politika Vít Rakušan Starostové a nezávislí hacker vláda Česko Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost kybernetický útok Národní centrála proti organizovanému zločinu Ministerstvo vnitra České republiky Štiřín