Hádka a „brek“ ve Sněmovně: Babiš ostře kritizoval Výborného. Ministr mu nabídl kapesník

Marek Výborný a Andrej Babiš

Páteční jednání ve Sněmovně se neobešlo bez ostrých hádek a osobních výpadů. Pomyslný špunt odpálil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, když řekl šéfovi resortu zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL), že o ministerstvu, které spravuje, neví vůbec nic. „Pan Babiš nám tu předvedl tradiční hodinové okénko plné lží, dezinformací a breku. Pane poslanče, kdybyste potřeboval kapesník, tak vám ho rád půjčím,“ reagoval lidovecký politik.

Babiš během svého zhruba hodinového projevu ostře kritizoval vládu. Kromě jiného se pustil do Marka Výborného za to, jak vede resort zemědělství. „Nevíte o zemědělství vůbec nic. Já prodával hnojiva zemědělcům už v roce 1991. Buďte rád, že tu firma jako Agrofert je a že tady platí odvody,“ řekl šéf ANO. Znovu také otevřel téma ukrajinského obilí.

Výborný si ve své reakci nebral servítky: „Pan Babiš nám tu předvedl tradiční hodinové okénko plné lží, dezinformací a breku. Pane poslanče, kdybyste potřeboval kapesník, tak vám ho rád půjčím. Je neuvěřitelné, co tady předvádíte. Jste král dezinformátorů a lhářů. Myslíte si, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou? Mícháte tu koktejl nenávisti a ubohých útoků na Ukrajinu, styďte se.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš ostře k Válkovi: Nejhorší ministr zdravotnictví. Nedělá nic, jen komentuje kohouta

Babiš před necelým týdnem uveřejnil na sociálních sítích video, na němž představil kohouta Silvera. Ten podle expremiéra nemá rád ukrajinské obilí, protože je prý kontaminované. Šéf ANO se stal v souvislosti se zmíněným videem terčem posměšků a ostré kritiky od svých politických konkurentů.

„Andrej Babiš se neštítí zneužít cokoliv. Pro pořádek – dovozy ukrajinského obilí do České republiky jsou velmi malé. To, co se doveze, kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (nula závadných vzorků obilovin). Krmné obilí kontroluje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, limit mírně překročily tři vzorky. Ani jeden nepředstavoval riziko,“ zmínil Výborný začátkem týdne na sociální síti X.

Expremiér na ostrou kritiku ve Sněmovně reagoval následovně: „Nevím, co pan ministr chtěl těmi kapesníky říct. Pane ministře, vy jste o něco málo starší než moje starší dcera. Vy jste si hrál na pískovišti, když jsem prodával hnojiva. Víte vůbec, z čeho se vyrábí hnojiva?“ Během projevů obou politiků někteří poslanci nesouhlasně bouchali do lavic.

Tagy: