Hádka o eurovolby: Zlepšíme životní úroveň, slibuje Zaorálek. Nezměníte nic, vytkl Zdechovský

bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

360° 12.12.2023

Máme dekadentní vládu, která běžným lidem v této zemi nepomůže. I přes Evropu se dá lidem pomoci, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS lídr kandidátky SOCDEM do evropských voleb Lubomír Zaorálek. Mimo jiné chce prosadit například změny u emisních povolenek a zlepšit životní úroveň lidí. Europoslanec Tomáš Zdechovský mu pogratuloval k pozici lídra a popřál mu, aby se do Evropského parlamentu dostal. Pak by podle něj totiž viděl, že většinu svých plánů neprosadí.

Sociální demokracie (SOCDEM) v úterý představila kandidátku pro volby do Evropského parlamentu, lídrem bude bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Chtějí zastupovat zájmy lidí vůči současným zkorumpovaným politickým elitám. „Máme dekadentní vládu, která běžným lidem v této zemi nepomůže. První volby, které jsou, jsou volby evropské. I přes Evropu se dá lidem pomoci,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Zaorálek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co bylo dřív úsměvné, dnes ohrožuje domácnosti. Chci zničit Green Deal, hlásá Mach po návratu

Prosadit prý chce například změny u emisních povolenek. „Můžeme dokonce domácnostem vrátit část toho, co dneska prodělávají na cenách energií. Je také dost důležité, abychom se bavili o tom, jak budeme zacházet s tím, co se na nás valí v podobě zelené dohody, která představuje asi 900 miliard korun. Dá se také hodně udělat pro životní úroveň lidí,“ sdělil lídr kandidátky SOCDEM.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) to ale není tak jednoduché. „Ohledně změn emisních povolenek, to by musela provést vláda, která by to musela navrhnout skrze Evropskou komisi. Vy tohle v Evropském parlamentu nezměníte. Gratuluji vám k pozici lídra a držím vám palce, abyste se do Evropského parlamentu dostal, abyste zjistil, že spoustu z toho, co jste říkal, fakt v Evropském parlamentu nezměníte,“ sdělil Zdechovský.

S tím ale Zaorálek nesouhlasí. „To, že v Evropském parlamentu nic nezměníme, je pravda, na kterou bychom měli zapomenout. Celá řada lidí má pocit, že Evropa pro ně moc nedělá. Jestli chce Evropa v projektu Evropské unie úspěšně pokračovat, musí dokázat, že je schopna lidem něco přinést, ať je to otázka bezpečnosti, či základní prosperity v časech, které vůbec nejsou jednoduché,“ uvedl Zaorálek. Dodal, že je potřeba změnit uvažování. „Neříkat, že něco nejde, ale dělat věci, kterými skutečně pomůžeme,“ podotkl s tím, že je třeba zaměřit se také na integraci. „Země východní a střední Evropy vůbec nekonvergují k těm západním. Ten proces stojí už roky, nepřibližujeme se. Jestli s tímhle něco neuděláme, hrozí fragmentace Evropy,“ řekl Zaorálek.

Zdechovský ale podotkl, že europoslanci legislativu navrhovat nemůžou. „Řada voličů chápe, co jsou kompetence Evropské unie a nenechají si namluvit nesmysly o tom, že europoslanci můžou navrhnout legislativu. Tu možnost mají pouze členské státy. Zaráží mě, že to jako bývalý ministr zahraničních věcí a kultury nevíte,“ vytkl Zdechovský. Připomněl, že europoslanci mají spolurozhodovací moc, mohou kontrolovat evropské peníze či měnit navrženou legislativu. „Je potřeba nedělat z lidí hlupáky. Řada věcí se může změnit, ale musíme to dělat systematicky a nebudeme lidem vymýšlet něco, co potom nejsme schopni splnit,“ dodal europoslanec.

Na to ale Zaorálek ostře reagoval. „Netravte čas tím, že budete lidem vykládat, proč jste nic neudělali. Jestli tam nemůžete nic dělat, tak ani nekandidujte,“ řekl Zaorálek. Podle něj lze s tématy jít i za českými ministry a vyzvat je, aby začali něco dělat. To by ale podle Zdechovského k ničemu nevedlo. „Jako europoslanec můžu řešit i ulice v Bohumíně, v Karviné nebo v Českém Těšíně. Můžu chodit za starostou a říkat, proč neopravil tuhle nebo tuhle ulici, ale nevím, jestli to bude mít kýžený efekt. My se máme soustředit na věci, kde máme kompetence,“ sdělil europoslanec.

Tagy: