Spor o Zelenském. Už není prezident, tvrdil Fiala z SPD. Slova jako z propagandy, žasl Kupka

Poslanec Radim Fiala (SPD)

Fiala se s Kupkou pohádal o Ukrajině

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala se kvůli krokům české vlády – dodávání zbraní na Ukrajinu – obává další eskalace války s Ruskem. Opoziční politik v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS také uvedl, že prezident Volodymyr Zelenskyj již není ukrajinskou hlavou státu. Na to mu ministr dopravy Martin Kupka (ODS) odvětil, že šíří ruskou propagandu.

Poslanec SPD Radim Fiala na CNN Prima NEWS varoval před rizikem eskalace války mezi Ruskem a Ukrajinou. „Hrozí a opravdu velká. Teď se žádá o to, aby se mohlo zbraněmi střílet do ruského vnitrozemí,“ kroutil hlavou Fiala.

ČTĚTE TAKÉ: Putin je ochoten zastavit boje na Ukrajině, píše Reuters. Ruské zdroje zveřejnily podmínky

Následně se zástupce SPD opřel do ukrajinských politiků. „Nastolili banderovský režim. Nezpochybnitelné je, že se země dodnes nevypořádala s korupcí, s oligarchy a nacismem,“ uvedl Fiala.

Jeho strana prý vyzývá k zahájení mírových diskusí. „Chceme jednat a ne tam posílat další zbraně. Konflikt totiž nemá vojenské řešení,“ je přesvědčený Fiala. Rovněž zmínil, že Zelenskyj již není prezidentem. „21. května mu skončil mandát,“ sdělil. Na to zareagovala moderátorka pořadu Terezie Tománková a připomněla, že volby se nemohly konat kvůli vojenskému konfliktu.

Proti Fialovým slovům se rázně ohradil ministr dopravy Kupka. „Tohle byl projev, jako když ho vystřihnete z ruské propagandy. Pokud chcete konflikt zastavit, tak to znamená připravit takové podmínky, které jsou pro Ukrajinu aspoň trochu přijatelné. My se pouze snažíme o to, aby se Ukrajina mohla efektivně bránit,“ řekl Kupka.

Kupka slovy o ruské propagandě narážel i na vyjádření Vladimira Putina, podle něhož již není Zelenskyj prezidentem. „Legitimita stávající hlavy státu vypršela,“ konstatoval Putin v závěru týdne na tiskové konferenci po rozhovorech s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Politik SPD následně vyslovil obavu před dalším pokračováním války. „Já se taky bojím. A víte proč? Protože jestli tam dodáváte zbraně, z kterých se bude střílet na cizím území, konflikt bude pokračovat. Dřív jsem se nebál, protože jsem věřil v mírová jednání. Dnes se ale Ruska bojím,“ dodal.

Tagy: