Hádka ve studiu kvůli Ukrajině. Já ve válce byl, tak mě nemistrujte, opřel se Kobza do Bendy

Pposlanec Jiří Kobza (SPD) a předseda poslaneckého klubu Marek Benda (ODS)

360° (81)

Byl jsem ve válce dost dlouho na to, abych věděl, o čem mluvím, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec Jiří Kobza (SPD). Reagoval tak na slova předsedy poslaneckého klubu Marka Bendy (ODS), který řekl, že příměří, o kterém opoziční poslanci často mluví, znamená kapitulaci Ukrajiny. K ostré výměně názorů pak došlo také mezi Kobzou a místopředsedou sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřejem Kolářem (TOP 09).

„Všichni víme, že ve válce umírají lidé. Aby přestali umírat, musí Vladimir Putin přestat střílet,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Větu „stojíme za Ukrajinou“, podle něj umí říct každý. „Pak jsou tam ty ‚ale‘ – Stojíme za Ukrajinou, ale radši se vzdejte,“ uvedl Benda a narážel tak na vyjádření některých opozičních politiků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jen krmíme drony, zuří Nepálci na straně Putina. Rusové nás mlátí jako psy, bědují žoldnéři

Proti tomu se ohradil poslanec Kobza. „My nikomu neříkáme, aby se vzdal,“ pronesl. Benda mu skočil do řeči: „Příměří je věta: ‚Vzdejte se‘,“ podotkl. „My říkáme, přestaňte zabíjet. Vy jste ve válce nebyl, pane kolego, tak mě tady nemistrujte. Já jsem tam byl dost dlouho, abych věděl, o čem mluvím,“ konstatoval Kobza a připomněl návštěvu Iráku a Íránu. „Byl jsem tam jako obyčejný prašivý civilista – nejhorší pozice, kterou ve válečné zóně můžete mít. Byl jsem tam půl roku, vím, o čem mluvím,“ zdůraznil Kobza.

Sněmovna ve čtvrtek označila za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. V usnesení také uvedla, že českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina. Opoziční ANO a SPD návrh nepodpořily. Podle místopředsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Koláře se není čemu se divit. „Z jejich úst slyšíme čirou ruskou propagandu. Musíme si uvědomit, že Ukrajina bojuje i za naši bezpečnost. Ve chvíli, kdy by Ukrajina kapitulovala, tak Rusko jedině posílí. Je potřeba být připraveni bránit mír, který všichni chceme, ať to stojí, co to stojí,“ sdělil Kolář.

Jeho slova se nelíbila Kobzovi. „Předpokládám, že pan Kolář už má sbalenou plnou polní a že zrovna míří na Ukrajinu, aby se tam zapojil do boje, protože mu zřejmě nedochází, že každý den bojů umírají lidé a zahájení jednání neznamená kapitulaci,“ sdělil Kobza. Zopakoval, že ve chvíli, kdy válka nikam nevede a kdy Ukrajina není schopná vytlačit ruskou armádu ani s podporou Západu, tak je nejlepší začít jednat.

Kolář se ale proti jeho slovům důrazně ohradil. „Jestliže má pan Kobza zkušenost z válečného konfliktu, jestliže tam byl jako civilista, tak vůbec nerozumím tomu, proč říká, že doufá, že je někdo připraven v plné polní a je na cestě na Ukrajinu tam položit vlastní život,“ sdělil Kolář. Podotkl, že na Ukrajině byl třikrát a z posledního výjezdu se vrátil v neděli. „Jestli je podle vás diplomacie to, že někdo střílí rakety po civilním obyvatelstvu, vraždí civilní obyvatelstvo, ničí civilní infrastrukturu, tak se asi nemáme o čem bavit,“ dodal.

Tagy: