Just: Kreml si přál pro Putina 87 procent, tak je prostě dostal. Politické spektrum je mrtvé

Znovuzvolený ruský prezident Vladimir Putin

360° (78)

Prezidentské volby v Rusku mají především ukázat loajalitu obyvatel vůči režimu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS publicista a novinář žijící v Moskvě Jiří Just. Výsledky hlasování jsou podle něj velmi vzdálené od reality – za 87 procenty hlasů pro Vladimira Putina spatřuje mocenský tah Kremlu, který si „toto číslo přál, tak ho prostě dostal“. Just také popsal, s jakým postojem šli Rusové k volebním urnám.

Volební klání v Rusku podle publicisty podléhají určité propagandistické režii. „Mají totiž především ukázat loajalitu lidí vůči režimu i vůči Putinovi samotnému. Rusko je již druhým rokem ve válce a pod západním tlakem, takže si Kreml spočítal, že by bylo vhodné, aby Putin dostal co možná nejvyšší číslo,“ poznamenal Just.

K TÉMATU: Čínský prezident chce s Putinem přetvořit svět. Globální Jih stojí za Moskvou, píše CNN

„Takové číslo by možná mohlo odrážet průzkumy veřejného mínění, které hlavě státu přisuzují 85procentní popularitu, nicméně popularita nejsou volby,“ pronesl a zdůraznil, že výsledek je v jeho očích velmi vzdálen realitě.

„Kreml si ale takové číslo přál, tak ho Putin prostě dostal,“ pronesl lakonicky v pořadu 360°. Současně vyjmenoval představitele možných opozičních sil, ovšem jedním dechem dodal, že tamní politické spektrum považuje spíše za „mrtvé“.

Většinové obyvatelstvo Ruska podle Justa přejalo narativ vládnoucí garnitury a je přesvědčeno, že vedení státu dělá vše dobře. „Vidí, že armáda je opět v ofenzivě a okusuje ukrajinské území. Rovněž vnímají, že místní ekonomika na tom není zase tak špatně, a to jak podle čísel statistického úřadu, tak i podle svých peněženek,“ přiblížil spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě.

Značná část občanů je tak prý se stavem věcí spokojena. „Nevidí žádné problémy a Putinovi dávají v jeho rétorice za pravdu,“ shrnul Just.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Putin je pro Rusy symbol jistoty, říká Just. Chudým vrstvám přinesla válka blahobyt

Tagy: