Hádka ve studiu: Nacher si z vás hryže nehty u obrazovky, obořil se Vondráček na Pekarovou

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (2)

Propouštíme zaměstnance, které jste nabrali za vlády hnutí ANO. Zapomněli jste, jak jste se chovali k veřejným financím, opřela se předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) do opozičního zákonodárce Radka Vondráčka (ANO). V nedělní Partii poznamenala, že dotování za covidu nemělo většinou s pandemickými opatřeními nic společného. S tím její předchůdce ve funkci nesouhlasil. „Teď si Patrik Nacher hryže nehty u obrazovky, protože to je legenda,“ opáčil Vondráček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nedělní Partie Terezie Tománkové se ani tentokrát neobešla bez slovní přestřelky mezi koalicí a opozicí. Markéta Pekarová Adamová a Radek Vondráček si vjeli do vlasů nejen kvůli důchodům, ale jádrem sporu se také stalo utrácení veřejných peněz. Předsedkyně dolní komory například připomněla, jakým způsobem hospodařila vláda hnutí ANO během pandemie koronaviru. Naopak kabinet Petra Fialy (ODS) podle ní přešel k propouštění nemalého množství státních zaměstnanců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: O penzisty je postaráno, rostou jim rekordně důchody, míní Pekarová. Vondráček nesouhlasí

„Ty jste nabrali za vašeho vládnutí. Už jste ale zapomněl, jak jste se tady chovali k veřejným financím. Kritizovaly to i mnohé nezávislé instituce jako Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), co se týče vašeho dotování za covidu. Z drtivé většiny nemělo s covidovými opatřeními vůbec nic společného,“ nešetřila kritikou Pekarová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vondráček se proti jejím slovům následně ohradil. „Teď si kolega Patrik Nacher hryže nehty u obrazovky. To je legenda. Opakovaná lež nebude pravda, zkuste se vyhnout demagogii,“ opáčil místopředseda opozičního hnutí v nedělní Partii. Nacher totiž opakovaně kritizuje údajnou dezinterpretaci zprávy NKÚ – podle něj vládní poslanci výsledky úřadu nepochopili a nepravdivě hlásí, že 90 procent výdajů nešlo na covidová opatření.

Vládní pětikoalici naopak vytkl, že se nesnaží část výdajů uhradit z evropských peněz. „Ani jste to nezkusili? Radši to rovnou vytáhnete z lidí. Říkali jste, že bude šetřit stát, že uspoříte. Žádná agenda se nerušila, úřady také ne,“ pokračoval ve své kanonádě Vondráček.

Pekarová odmítla, že by vláda jen nečinně přihlížela při energetické krizi a nešetřila na svých výdajích. Nadále hájila kroky kabinetu, které podle ní byly potřeba, aby se daly veřejné finance dohromady. Bez optimalizace příjmů to ovšem rovněž nešlo. „Stát z něčeho ty služby, které poskytuje svým občanům, musí financovat. Musí daně vybírat,“ podotkla v televizní debatě.

Velké politické diskuze v druhé části Partie diskutovali poslanci Jan Lacina (STAN), Jan Skopeček (ODS), Karla Maříková (SPD) a Aleš Juchelka (ANO). Záznam z nedělního vysílání si můžete pustit níže.

Tagy: