O penzisty je postaráno, rostou jim rekordně důchody, míní Pekarová. Vondráček nesouhlasí

Markéta Adamová Pekarové v Partii 17. září 2023

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (2)

O české důchodce je postaráno, jejich penze jsou rekordně vysoké. Musíme ale myslet i na budoucí generace, hájila vládní kroky na poli snížené valorizace důchodů předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Bez zásahu kabinetu by podle ní byl státní rozpočet v problémech, a spolu s ním i veřejné finance. „Řešíme udržitelnost celého systému,“ podotkla šéfka Sněmovny ve vysílání CNN Prima NEWS. Její předchůdce z hnutí ANO Radek Vondráček poznamenal, že ve skutečnosti důchodcům životní úroveň klesá.

Pekarová zdůraznila, že se důchodcům za poslední období zvýšily penze hned několikrát v souladu se zákonem. I v případě snížení valorizace si senioři přilepšili. „Musíme ale dbát na veřejné finance i na určitou mezigenerační solidaritu. Postihlo by to v budoucnu všechny, kteří třeba do důchodu teprve půjdou. Musíme mít i na jejich penze, nejenom těch stávajících,“ zdůvodňovala postup vlády v Partii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pirátský sjezd v kostce: Dobrá nálada a odhodlání. Jurečka bez potlesku i kritika vlády

Rovněž odmítla, že by kabinet hodil důchodce přes palubu, naopak. „O ty je postaráno. Abychom měli také na budoucí důchody a nemělo to další socioekonomické dopady, musíme škodám zamezit,“ pokračovala předsedkyně Poslanecké sněmovny.

„Klíčová zpráva pro veřejnost je, že důchody rostly rekordně a rostou rekordně. Co se týče ostatních generací, na ty také myslíme. Navíc řešíme udržitelnost celého systému,“ hájila vládní pozice šéfka TOP 09.

Její diskuzní oponent Radek Vondráček z hnutí ANO s tím nesouhlasil. Podle něj je potřeba v reakci na inflaci kompenzovat seniorům nárůst cen. „O nic jiného v zákoně nejde. Přidalo se, ale méně. Reálně jim klesla životní úroveň. To jsou fakta, o tom se snad tady nemusíme bavit,“ uvedl opoziční poslanec ve vysílání CNN Prima NEWS.

S ohledem na rozpočtovou odpovědnost, dlouhodobou udržitelnost důchodového systému a mezigenerační solidaritu se vláda podle svých slov rozhodla jednorázově nahradit zákonný valorizační mechanismus jiným a úspornějším. Při použití standardního mechanismu by průměrný důchod v červnu vzrostl o 1770 korun, po novele to bylo 760 korun. Vláda tak jen loni ušetřila 19,4 miliardy korun.

Dopad zrušení novely? Miliardové ztráty v rozpočtu

Právě loni schválená vládní novela, která snížila červnovou valorizaci penzí, skončila před Ústavním soudem (ÚS) na návrh hnutí ANO. Opoziční poslanci požadují její zrušení. Poslanec Jan Skopeček (ODS) nicméně varoval, že pokud justice opravdu smete zákon ze stolu, neobejde se to bez velkých dopadů na státní rozpočet.

„Museli bychom najít 20 miliard do rozpočtu jinde. Ztráta, kterou dnes máme v penzijním systému, by kumulovala dále. Z ekonomického hlediska by to dobré určitě nebylo. A co mě mrzí – a to je vážná věc – se z ÚS kvůli ANO stává třetí komora parlamentu,“ nechal se slyšet ekonomický expert občanských demokratů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo a kdy bude moci jít do důchodu? Podívejte se na změny v českém penzijním systému.

Tagy: