Hádka kvůli migraci: Jste arogantní, zlobila se Jermanová. Vy politická amatérka, namítl Žáček

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a poslanec Pavel Žáček (ODS)

360° (109)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyjednával o migračním paktu na základě postoje vlády, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poslanec ODS Pavel Žáček. „Kde berete drzost být takto arogantní?“ tázala se ho v reakci na to poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podle ní její občanskodemokratický kolega obhajoval neobhajitelné. Na Žáčkovu stranu se v diskuzi postavil i poslanec STAN Petr Letocha. Poslanec ODS následně exhejtmanku označil za politickou amatérku.

Podle Jermanové je v migrační smlouvě problematických hned několik věcí. „Pakt vznikl za prapodivných podmínek. Pan ministr ho v tajnosti prosadil v rámci českého předsednictví v Radě EU a když jsme na něj začali poukazovat, tak ministr začal mluvit o tom, jak je pro nás výhodný,“ uvedla Jermanová.

ČTĚTE TAKÉ: Eurokomisařka rozsekla český spor: Můžete mít z migračního paktu výjimku, vzkázala do Prahy

Proti tomu, že Rakušan pakt údajně vyjednal tajně, se ve vysílání CNN Prima NEWS Žáček ohradil. „Pan ministr při jednání vycházel z aktuální pozice vlády,“ uvedl předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny.

Jeho výrok však exhejtmanku značně rozladil. Po jeho slovech ho prý už nemůže brát vážně. „Kde berete tu drzost být takto arogantní? Vůbec to nechápu, protože obhajujete něco, co je neobhajitelné. Rakušan mandát od vlády neměl,“ křičela Jermanová. Opoziční poslankyně své tvrzení opírá o to, že i koaliční poslanci prý byli z finální podoby paktu překvapení.

Žáčka se ve vysílání zastal poslanec STAN Letocha. „Přímo na vládě se bavili o cestě pana ministra. Zároveň mluvili i o tom, co pan ministr vyjednal, včetně toho, o čem tvrdíte, že tam není a ono to tam je, byť to není explicitně řečeno,“ uvedl koaliční zákonodárce.

Žáček k Jermanové: Jste politická amatérka

Narážel tím na výjimku z plánu pro Českou republiku. Po přijetí stovek tisíc ukrajinských uprchlíků na ni Česko teoreticky má mít nárok. Jermanová ovšem kritizuje, že v paktu není explicitně zmíněna. „Musíme o ní žádat, splnit nějaké podmínky a žádat o ni opětovaně. Ministr Rakušan tvrdil, že tam výjimka je explicitně zmíněna,“ řekla politička ANO.

„Stav, který v tuto chvíli v Česku máme, odpovídá dané výjimce,“ zdůraznil v pořadu 360° Letocha. Na jejím vzniku má český ministr vnitra podle poslance STAN zásadní podíl. „Díky panu Rakušanovi je v paktu možnost, aby státy, které jsou zasažené vlnou uprchlíků z Ukrajiny, mohly o výjimku požádat. Kdyby to pan Rakušan nevyjednal, tak tu možnost nemáme,“ uvedl.

Výroky Jermanové pobouřily politika ODS. Českou pozici k migraci podle Žáčka osm let profesionálně vyjednávaly přední expertky ministerstva vnitra. „Všechno, co říkáte, je naprosto uráží, protože je osočuje politická amatérka,“ řekl Žáček. Jermanová mu na to odvětila, aby si podobné urážky „nechal od cesty“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Deportace migrantů váznou. Ničí své dokumenty, někteří si neváhají i poleptat ruce kyselinou

Tagy:
migrace Vít Rakušan ODS ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Česko Rada Evropské unie Pavel Žáček 360° Petr Letocha Jaroslava Jermanová migrační pakt