Kulidakis: Rakušan jde s migračním paktem proti všem. Může si za to ale sám

Komentátor Thomas Kulidakis

Kulidakis o migračním paktu

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) stojí v otázce migračního paktu podle komentátora Thomase Kulidakise jako chudák sám proti všem. Vzápětí však expert ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že si za to vicepremiér může sám, neboť to byl on, kdo předlohu v červnu schválil. Opozice kvůli migračnímu paktu svolala na čtvrtek mimořádné jednání Sněmovny. Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová v této souvislosti zopakovala, že Česko může mít z migračního paktu výjimku.

„Rakušan a STAN jsou pod velkým tlakem a všechny ostatní strany, včetně ODS, si z toho udělaly volební téma,“ popsal situaci Kulidakis a dodal, že samotná vládní pětikoalice je v této otázce rozhádaná a čtyři její členové napadají kvůli migračnímu paktu toho pátého, kterým je hnutí STAN s Rakušanem v čele.

ČTĚTE TAKÉ: Není pravda, že Rakušan obelhal Sněmovnu, uvedl Letocha. Absurdní, řekl o migračním paktu Bžoch

Kulidakis rovněž připomněl, že migrační pakt se dotkne až příští vlády. „Až v roce 2026 se začnou politici, kteří budou ve vládě, potýkat s jeho následky a s nimi i občané,“ zdůraznil.

Výjimka týkající se přímo České republiky, na kterou Rakušan opakovaně odkazuje, v paktu podle Kulidakise zahrnuta není. Nicméně je tam podle něj zakomponován složitý mechanismus, který počítá s tím, že za určitých podmínek může být země čelící velkému migračnímu tlaku skutečně z podmínek vyjmuta. To ve čtvrtek připomněla i eurokomisařka Johanssonová s tím, že součástí migračního a azylového paktu Evropské unie je i výjimka pro země jako Česká republika, které hostí velký počet uprchlíků z Ukrajiny. Kulidakis nicméně poznamenal, že za dva roky v tuzemsku už žádní Ukrajinci být nemusí, čímž by odůvodnění výjimky pro Česko padlo.

Migrační pakt, o němž ve čtvrtek jednají také poslanci na mimořádné schůzi svolané opozičním hnutím ANO, není podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) dokonalý, ale dává základ pro další opatření. Je proto podle něj lepší než současná neexistence přesných pravidel například ve sdílení informací či návratové politice. Rakušan to řekl novinářům před čtvrtečním jednáním dolní komory.

Zákonodárci ANO pokládají nová unijní migrační pravidla za jednu z největších chyb vlády Petra Fialy (ODS) z doby českého předsednictví v Radě EU. Pakt schválili minulý týden europoslanci. Podle předsedy ANO Andreje Babiše pakt problém s migranty neřeší. Obsahuje podle něj také skryté kvóty na uprchlíky. Schválená podoba normy je podle zákonodárců ANO zradou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miroslav Kalousek obvinil premiéra Fialu (ODS) a ministra vnitra Rakušana (STAN) ze lži týkající se „mandatorní výjimky pro Česko“ v migračním paktu

Tagy:
integrace Andrej Babiš Vít Rakušan Petr Fiala ANO kvóty Thomas Kulidakis politika migrace koalice migrační pakt vláda