Žil naplno, poslední půlrok nebyl podle jeho představ. Janda vzpomíná na zesnulého Hájka

Antonín Hájek žil život vždy naplno, poslední půlrok ale nebyl podle jeho představ. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedl bývalý skokan na lyžích Jakub Janda. Hájek zemřel za dosud nevyjasněných okolností ve věku nedožitých 36 let. V posledních měsících byl dvojnásobný účastník olympijských her a český rekordman v letech na lyžích pohřešovaný. Zpráva o jeho smrti se objevila v pátek 10. března.

„V reprezentaci jsme spolu byli poměrně dlouho. Byly tam světlé i tmavší okamžiky. Tonda žil život vždy naplno. Máme spolu spoustu zážitků jako sportovci, občas jsme spolu také utekli někam se pobavit,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jakub Janda.

Poté, co se mu rozpadlo manželství, měl Antonín Hájek poslední měsíce pobývat v Malajsii. „S jeho bývalou manželkou tam jezdili každý rok na dovolenou. Tenkrát se asi rozhodl odjet tam a odpočinout si, protože poslední rok nebo půlrok neproběhl podle jeho představ,“ dodal Janda, který v roce 2006 zvítězil ve Světovém poháru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragický konec pátrání. Skokana na lyžích Hájka našli mrtvého, bylo mu 35 let.

Zprávu o úmrtí českého sportovce v pátek zveřejnil Svaz lyžařů České republiky. Podle informací deníku Blesk po Hájkovi policie pátrala už od 2. října loňského roku, zemřít měl údajně v Malajsii. Příčina smrti je zatím neznámá.

Přes stovku startů ve Světovém poháru

Český rekordman se narodil ve Frýdlantu, ale mládí prožil v Harrachově. Skokům na lyžích se věnoval od pěti let a už tehdy patřil mezi nejlepší na světě. Na šampionátu juniorů v roce 2005 mu jen těsně unikla medaile.

Během své kariéry si zapsal 111 startů ve Světovém poháru. Jeho maximum bylo čtvrté místo, na které doletěl hned dvakrát v sezoně 2009/2010. Zúčastnil se také dvou světových šampionátů v klasickém lyžování a čtyř mistrovství světa v letech na lyžích. Českou republiku reprezentoval i na dvou olympijských hrách ve Vancouveru a Soči, přičemž v Kanadě získal sedmou příčku.

V roce 2010 se také stal českým rekordmanem, když na mistrovství světa v letech na lyžích ve slovinské Planici doletěl na hranici 236 metrů. Jeho tehdejší výkon zaostal za světovým rekordem o pouhé tři metry.

Po ukončení profesionální kariéry se věnoval trénování mládeže a mezi lety 2018 a 2022 trénoval postupně ženskou i mužskou reprezentaci.

Tagy: