Hamáček: Dokud nevyprázdníme nemocnice, musíme zůstat v nejvyšším stupni PES

PARTIE Terezie Tománkové 24.1.2021

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pořadu Partie Terezie Tománkové uvedl, že není možné přejít do nižšího stupně systému PES, dokud budou nemocnice plné pacientů s nemocí COVID-19. Index protiepidemického systému přitom již více než týden řadí celé Česko do čtvrtého stupně. Podobně hovořil také o postupném otevírání škol, které si nedokáže představit. Jeho vládní kolegové však před nedávnem návrat části dětí do škol připustili.

„Dokud se nám nepodaří vyprázdnit nemocnice, musíme zůstat v nejvyšším stupni PES,“ uvedl Hamáček v nedělní Partii. Index epidemického rizika je přitom v neděli 69, což odpovídá čtvrtému stupni. Česko je tak ve čtvrtém stupni více než týden.

Podobně Hamáček hovoří také o návratu dětí do škol. „Jakékoliv další rozvolnění je riziko. Kdykoliv se otevřely školy, čísla nám vyletěla nahoru. Otevření škol v pátém stupni si nedokážu představit,“ řekl Hamáček. Závěrečné ročníky základních a středních škol se přitom budou moci vrátit i při současném nejpřísnějším pátém stupni opatření proti COVID-19, připustil v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Postup vlády zkritizovala také pirátská poslankyně Olga Richterová. „Vláda nechala bez jakékoliv úpravy režim firem a namísto toho natvrdo uzavřela školy,“ řekla v pořadu Partie.

Hamáček se vyjádřil také k nedávnému výroku Blatného, že pouze 30 % obětí zabil covid. „Nevím, proč se ministr zdravotnictví rozhodl promlouvat ke statistikám. Vzhledem k dlouhodobým statistikám stoupl počet mrtvých velmi zásadně a nic jiného než covid se tady nezměnilo,“ řekl vicepremiér Jan Hamáček k vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného, že na covid skutečně zemřelo jen na 30 procent lidí vedených ve statistikách. „Myslím, že by se měl věnovat jiným věcem,“ dodal.

Hamáček: Očkujeme stejně jako Německo

Oba politici se vyjádřili také k očkování. Richterová zkritizovala premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho roli. „Babiš se učinil odpovědným za očkováním, ale když systém selhává, už odpovědnost nést nechce,“ uvedla Richterová v Partii.„Babiš pohrdá těmi, kteří organizují očkování v krajích,“ myslí Richterová. Stres způsobený lidem či hejtmanům při registraci byl podle ní zbytečný.

Podle Hamáčka se však vakcinace daří a Češi údajně očkují stejně jako Německo. Za nedostatek vakcín může podle něj aktuálně Pfizer, který snížil dodávky. „Výrobce vakcíny vysílá smíšené signály. Musíme pracovat s tím, co řekne Pfizer,“ tvrdí vicepremiér Hamáček.

Tagy: