Richterová: Ministryně Schillerová se tváří, jako by státní peníze byly její vlastní

PARTIE Terezie Tománkové 24.1.2021

Pirátská poslankyně Olga Richterová upozornila, že je potřeba především podporovat lidi ekonomicky, aby měli motivaci chodit se testovat a zůstávat v karanténě. Upozornila, že se ministryně Alena Schillerová (za ANO) chová, jako kdyby byly peníze ze státní kasy její. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zase uvedl, že zatím není možné začít s rozvolňováním.

Podle místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové je nutné lidi finančně motivovat vyšší nemocenskou, aby se nebáli jít na testy či do karantény. Zároveň upozornila, že v ekonomických podpůrných programech jsou velké díry. „Schillerová se tváří, jako kdyby peníze byly její,“ dodala.

Podle Hamáčka není čas na rozvolňování. „Rozhodně není čas na debatu o rozvolňování. Když někteří politici podmiňovali prodloužení nouzového stavu rozvolněním, měl jsem pocit, že žijí na jiné planetě. Je to cesta ke zničení zdravotnického systému a ke kolapsu lékařů a sester,“ řekl předseda ČSSD a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček. Kolegové včetně KSČM je podle něj tlačí do opakováni chyb s brzkým rozvolňováním.

Oceňuje pak přístup k dodržování, nebo dokonce i zpřísňování pravidel německé kancléřky Merklové: „Vystoupení Merklové bylo asi nejdůraznější za dobu krize a ukazuje, že Německo bere situaci velmi vážně a přikládá jí velkou důležitost,“ myslí si Hamáček.

Hamáček: Očkujeme stejně jako Německo

Oba politici se vyjádřili také k očkování. Richterová zkritizovala premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho roli. „Babiš se učinil odpovědným za očkováním, ale když systém selhává, už odpovědnost nést nechce,“ uvedla Richterová v Partii.„Babiš pohrdá těmi, kteří organizují očkování v krajích,“ myslí Richterová. Stres způsobený lidem či hejtmanům při registraci byl podle ní zbytečný.

Podle Hamáčka se však vakcinace daří a Češi údajně očkují stejně jako Německo. Za nedostatek vakcín může podle něj aktuálně Pfizer, který snížil dodávky. „Výrobce vakcíny vysílá smíšené signály. Musíme pracovat s tím, co řekne Pfizer,“ tvrdí vicepremiér Hamáček.

Rozhovor Terezie Tománkové s Olgou Richterovou a Janem Hamáčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: