Richterová: Senioři byli pokusnými králíky. Nic z toho, co Babiš plánoval, nefunguje

Olga Richterová

INTERVIEW 18.1.2021

Kapacita termínů pro očkování proti covidu je vyčerpaná. Ze skupiny seniorů nad 80 let, kterých je více než 400 tisíc, se zatím přihlásilo 150 tisíc lidí, ale pouze 40 tisíc dostalo i konkrétní termín. Podle poslankyně a členky Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) přípravu registru k očkování vláda podcenila a senioři se stali pokusnými králíky. Uvedla to v pořadu Interview televize CNN Prima NEWS.

Původně měl registrační systém v Interview komentovat místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny za ANO Julius Špičák, ten ale svou účast na poslední chvíli odřekl. A Richterová to nenechala bez poznámky. „Efektivita systému je podobná jako spolehlivost vládních poslanců, kteří měli toto téma komentovat,“ řekla v úvodu pořadu.

Podle pirátské poslankyně vláda všechno řeší chaoticky a na poslední chvíli. A tak nebyl systém pro registraci k očkování proti covidu 15. ledna, kdy se spouštěl, dostatečně připraven. Podle Richterové vláda selhala už v samotném zadávání zakázky. „Realizace systému podle toho, co víme, byla zadána až 22. nebo 23. prosince. To je úplně neuvěřitelné, že pan premiér, který je hlavou toho všeho, tedy i Rady pro zdravotní rizika, nechal přípravu klíčového softwaru až na konec prosince. Věřím tomu, že to nešlo stihnout,“ podotkla poslankyně s tím, že Piráti vyzývali k přípravě registru už 6. prosince.

Současně Richterová poukázala i na kompromitování e-mailových adres přihlášených občanů. Soukromá společnost, která systém vyvíjela, dostane možnost na tyto adresy posílat reklamu. „Přitom si zakázku zadal stát. Celé to bylo nedotažené. Od zadání na konci prosince vláda nebyla schopná ani expertně zajistit, že si soukromá společnost nezkusí získat takovou výhodu pro sebe,“ nelíbí se člence Výboru pro zdravotnictví. Její návrhy na zlepšení navíc údajně vláda ignoruje.

Z registrace byla nemravná soutěž

Poslankyně zároveň upozornila na to, že nikdo netestoval, jak je přihlašovací systém pro uživatele přívětivý. „Senioři se stali pokusnými králíky. U jakéhokoliv nově naprogramovaného uživatelského rozhraní, aplikace, kterou budou používat obyvatelé s různou zkušeností s počítači, často velice malou, to musí být velice intuitivní, jednoduché. Stejně tak se mělo myslet na to, že taková věc se neměla zkoušet na seniorech. Tak, jak to vláda připravila, z toho navíc byla soutěž ‚kdo dřív přijde, ten dřív mele‘, a to je nemravné,“ zdůraznila Richterová. Jiné země podle ní k registraci seniorů využívají praktické lékaře, což je vhodnější.

I přesto premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že systém funguje velmi dobře, a dokonce vládního zmocněnce pro digitalizaci a IT Vladimíra Dzurillu navrhne na státní vyznamenání. „PR slova premiéra ale nepřekryjí skutečnost, že nic z toho, co plánoval, nefunguje,“ podotkla Richterová.

Dodala, že existují obecně platná kritéria, jak vypadá dobře připravený IT systém. „Mimo jiné má k sobě návod, podle kterého se dá řídit. Jenže tady nebyla poskytnuta školení, jak pomáhat a jak potom během očkování údaje do systému zanášet co nejjednodušeji. Na tom je vidět, že to objektivně nefunguje tak, jak by mělo,“ upozornila poslankyně.

Je už britská mutace i v Česku?

Podle Richterové premiér nijak nezajistil, aby registr dobře fungoval. „To, že systém spadl hned na začátku, by bylo v soukromé sféře zcela nepřípustné a spousta lidí by ,letěla‘,“ podotkla Richterová. „Bohužel se vládní hnutí rozhodlo, že bude vše popírat a zakrývat realitu PR slovy. Já proti tomu stavím konkrétní informace,“ dodala.

Lépe by se podle poslankyně měl sledovat možný výskyt britské mutace koronaviru. Podle Richterové se dostatečně nezkoumá, zda už je tato varianta v Česku, nebo ne. „Když budeme vědět, jaká je realita, snáz to bude fungovat. Britská mutace může být mnohem nakažlivější a mě by zajímalo, zdali už ji nějaká skupina ministerstva probírala. Na stránkách ministerstva by měl viset zápis, který navrhuje, jak postupovat v případě, že se u nás tato mutace objeví,“ zdůraznila Olga Richterová.

Ve středu Státní zdravotní ústav (SZÚ) uvedl, že je v Česku podezření na výskyt takzvané britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než nyní rozšířená varianta. Odkázal na výsledky testování podle Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění. Možný počet zachycených případů zatím není známý.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Olgou Richterovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: