Hamáček: Majitelům prázdných bytů dáme pokuty. Mohlo by to být až pět tisíc měsíčně

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček má originální návod na to, jak vyřešit otázku bydlení. Pro spekulanty s neobsazenými byty chystá pokuty. „Mohlo by to být tři až pět tisíc korun měsíčně,“ řekl Hamáček v superdebatě Česko hledá premiéra na CNN Prima NEWS.

„Sociální demokracie je jedinou stranou, která předložila řešení pro bydlení,“ zahájil Jan Hamáček odpověď na otázku, jak velké pokuty sociální demokraté chystají za to, když někdo vlastní byt, ale neobsadí ho nájemníky.

Podle Hamáčka je jen v Praze kolem 70 tisíc neobsazených bytů. „Když se nám podaří osadit půlku, je to hned 35 tisíc bytů,“ řekl Jan Hamáček. Dalších 15 tisíc bytů by se podle něho mohlo postavit ze státních peněz.

Poměrně dlouho se ale vyhýbal odpovědi na otázku, jak velké pokuty ČSSD chystá za neobsazené byty. „Pokuta bude taková, aby se spekulantům nevyplatilo s byty spekulovat. Stejně jako v Mnichově, Berlíně či Kodani chceme spekulanty donutit, aby byty pronajali. Mohlo by to být tři až pět tisíc měsíčně,“ odpověděl nakonec Jan Hamáček.

Tagy: