Hamáček nevyloučil zavření restaurací a roušky i venku. Nemáme čas na meziopatření, řekl

Jan Hamáček

Ministr vnitra připustil, že je na čase zavést omezení po vzoru Izraele

Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) pro CNN Prima NEWS vysvětlil, jak myslel výrok o tom, že je možná načase zavést radikální omezení po vzoru Izraele. Podle Hamáčka by v takovém případě měli lidé kromě cest do práce a na nákup zůstat doma. Vicepremiér rovněž nevyloučil zavedení povinnosti nosit roušky i venku.

„Pokud jsem hovořil o razantnějších opatřeních, nemyslel jsem tím, že budeme kopírovat do detailů to, co dělal Izrael… V principu by to znamenalo, že by lidé chodili do práce, poté by si zajistili nákup nebo základní životní potřeby, a pak by zůstávali doma,“ nastínil Hamáček, jak by mohl případný lockdown vypadat.

Hamáček také nevyloučil možnost, že se opět zavřou restaurace a roušky se budou nosit i venku. Podle něj záleží na doporučení odborné skupiny. „Teď už není podle mého názoru prostor na nějaká meziopatření,“ řekl Hamáček s tím, že buď opatření zaberou, nebo virus projde společností nekontrolovaně.

Na otázku, jestli je ve hře také omezení pohybu v okruhu kilometru od domova, které platí právě v Izraeli, odpověděl, že by se to těžko kontrolovalo. „Klíčové je, aby v následujících dnech a týdnech lidé omezili sociální kontakt a dodržovali ta opatření,“ uvedl Hamáček a dodal, že jinak ta strašlivá čísla nesrazíme.

Podle Hamáčka se nyní Ústřední krizový štáb soustředí na zajištění záložních kapacit v nemocnicích i mimo ně. „Šli jsme cestou objektů, jako jsou hotely nebo již stojící stavby. O vybudování polní nemocnice pro nakažené koronavirem se zatím prý nejednalo.

Tagy: