Stovky chuligánů se vrhly na šest policistů. Útok byl brutální, popsal Hamáček

Jan Hamáček

Hamáček k peklu na Staroměstském náměstí: Organizátory jsme varovali, je to jejich vina

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ostře odsoudil nedělní demonstraci proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí v Praze. Kromě toho, že protestující nedodržovali rozestupy a další pravidla, která mají zamezovat šíření koronaviru, několik stovek chuligánů brutálně zaútočilo na policisty. Hamáček mimo jiné pochválil policii, která se podle něj chovala maximálně profesionálně.

Zhruba 20 policistů se během zásahu proti chuligánům zranilo. Hamáček však veřejnost v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ujistil, že by mělo jít ve všech případech o lehká zranění.

Demonstrace pořádané spolkem HON (Hnutí občanské nespokojenosti) se podle odhadů policie zúčastnily dva tisíce lidí. Z velké části šlo o fotbalové a hokejové fanoušky, kteří měli přijet z celé republiky. Protestující podle záběrů zpola zaplnili Staroměstské náměstí, často neměli zakryté dýchací cesty.

Policie už před začátkem akce zadržela přes 50 lidí a 100 po ní. Někteří z nich u sebe měli teleskopické obušky a pyrotechniku, muži zákona zabavili i pistoli. Demonstraci hodinu po začátku ukončilo rozhodnutí magistrátu. Poté se někteří z demonstrantů střetli s policisty, na které házeli dlažební kostky a jiné předměty. Policisté pak reagovali slzným plynem a vodními děly. Nasadili také obrněný transportér a těžkooděnce.

„V jeden moment se asi 400 chuligánů vrhlo na šest obyčejných policistů. Ti se museli schovat za těžkooděnce, byl to cílený a naprosto brutální útok,“ řekl Hamáček, který zároveň pochválil policii za profesionalitu.

Ministr vnitra je přesvědčen, že za incident nese plnou odpovědnost organizátor akce. Ten však vinu popírá. Hamáček přitom není zdaleka jediným politikem, který chování demonstrantů odsoudil. Mezi ně patří mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman, senátor Jiří Drahoš, šéf hnutí STAN Vít Rakušan, předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek či ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Tagy: