Hamáček: Policie bude omezení hlídat, ale ne dům od domu

Policie kontrola Ostrava

Tisková konference po mimořádném jednání vlády

Policie bude v následujících dnech a týdnech kontrolovat dodržování opatření proti šíření koronaviru, včetně nově přijatých. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) má ale omezené kapacity, proto nebude chodit dům od domu. Zaměří se na excesy, uvedl Hamáček po jednání kabinetu.

Vláda rozhodla, že služeb hotelů a penzionů může využívat pouze člověk na služební cestě bez rodiny a s přesným účelem práce. V soukromých objektech by měli trávit čas pouze členové jedné domácnosti.

Policie podle Hamáčka nebude omezovat jednodenní výlety na hory, například tak, že by zřídila kontrolní stanoviště u horských středisek.

Opatření začnou platit v noci z pátku na sobotu, mají snížit mobilitu obyvatel. Trvat budou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zřejmě dva až tři týdny, až klesnou počty hospitalizovaných s covidem na tři až čtyři tisíce.

Hamáček uvedl, že policisté kontrolují dodržování restrikcí průběžně a budou v tom pokračovat, jejich počet je ale omezený.

V případě porušování pravidel ze strany podnikatelů podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) může vedle pokut hrozit i odebrání podpory státu, pokud ji podnikatel z důvodu omezení v době pandemie covidu pobírá.

Tagy: