Vláda: Buďte doma, nepotkávejte se ani s širší rodinou, a když, tak mějte respirátor

Žena s respirátorem (Ilustrační foto)

Tisková konference po mimořádném jednání vlády

Respirátory třídy FFP2 by měli lidé nosit také při rodinných návštěvách. Vláda výrazné doporučení představila po čtvrtečním jednání vlády. Respirátory budou povinné také během lekcí autoškol, potvrdil ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že je potřeba omezit kontakty s jinými osobami na minimum, a to v ideálním případě také v rodině. Vláda proto doporučila zdržovat se v místě bydliště. Od půlnoci z pátku na sobotu budou moci v rekreačních chatách a chalupách pobývat pouze členové jedné domácnosti. „Snažíme se těmi nařízeními jasně sdělit veřejnost, že to nejlepší, co lze dělat, je zůstat doma,“ zdůraznil Hamáček

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připomněl, že vir se šířil právě během rodinných návštěv o Vánocích. „Víme, že k šíření dochází zejména při styku většího množství osob včetně rodinných příslušníků. Výrazné doporučení proto směřuje k tomu, aby i během těchto styků lidé užívali respirátor,“ řekl.

Respirátory zatím povinné nebudou

V autoškolách budou muset učitelé i žáci využívat nově respirátory třídy FFP2. Dále se ale řidičské lekce budou moci konat, upřesnil ministr Havlíček.

Respirátory nebudou povinné, budou doporučené, uvedl Havlíček po jednání vlády. Stát nechce stanovovat jejich maximální cenu, doplnil.

Ve středu se cena jednoho respirátoru na trhu pohybovala kolem 10 korun. Lidé by si ale měli dát pozor na jejich kvalitu. Ty s označením FFP2 jsou podle odborníků až o třetinu kvalitnější než čínské s označením KN95. Druhým jmenovaným totiž chybí jim potřebné testy.

Kabinet ANO a ČSSD se podle vicepremiéra rozhodl zpřísnit protikoronavirová opatření, protože na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace zhoršovat v době, kdy jsou plné nemocnice.

Tagy: