Hamáček: Vsadím se, že po volbách se Spolu rozpadne. ODS půjde do vlády s ANO

Jan Hamáček

PARTIE Terezie Tománkové 5.9.2021

Spolu je jen volební projekt, koalice se rozpadne a ODS půjde samotná do vlády s ANO. V Partii Terezie Tománkové to řekl šéf ČSSD Jan Hamáček, který v pořadu diskutoval s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou. Tandem politiků probíral povolební koalice i kauzu Andreje Babiše mladšího.

Hamáček v Partii prohlásil, že koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) je jen dočasný projekt. Podle vicepremiéra se po volbách koalice tří stran rozpadne a vzejde z ní ODS jako nejsilnější frakce. Ta se pak bude chtít podle něj paktovat s ANO. „Kdo se pohybuje v pražském zákulisí, tak to potvrdí. Jednání probíhají,“ oznámil Hamáček pevně.

„Kdyby to byl ojedinělý případ, dá se nad tím mávnout rukou. Mluví o tom ale pan Vondra, hejtman Vondrák nebo pan Kolovratník. Vsadil bych si peníze, že po volbách se koalice rozpadnou. Nejsilnější bude asi ODS a hnutí ANO,“ doplnil vicepremiér.

Jurečka to odmítá

V Partii s Hamáčkem diskutoval šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, který takový narativ rezolutně odmítá. „Kategoricky to odmítám. Je jasně deklarováno v koaliční smlouvě, že buď půjdeme společně do vládní koalice bez ANO, anebo půjdeme do opozice,“ řekl Jurečka.

„My jsme nabídku vládní koalice měli už v roce 2017, ale odmítli jsme. Jste teď směšní,“ uzavřel předseda lidovců.

Tagy: