Hamáček: Zpřísnění teď není na stole. Nemá smysl po pěti dnech měnit pravidla

Jan Hamáček

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka

I když se Česko podle skóre PES řítí zpět do fáze 4, zavření restaurací a obchodů zatím není na stole. Na pondělní tiskové konferenci to řekl vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Podle něj musí být opatření předvídatelná a nedává smysl po pěti dnech nařízení měnit.

Pravidla se v Česku rozvolnila minulý týden ve čtvrtek, kdy země přešla z fáze 4 systému PES do fáze 3. Otevřely se restaurace, obchody i služby. „Platí to jen chvilku. Myslím, že bychom měli působit předvídatelně. Určitě teď není na stole, že bychom projednávali zpřísnění. Očekávám debatu, jak dál,“ prohlásil Hamáček na pondělní tiskové konferenci.

„Není smysluplné po čtyřech nebo pěti dnech celou situaci měnit. Kdybychom to upravili, vytvoříme zmatek. Pokud by se i v dalších dnech ukázalo, že to jde špatným směrem, muselo by se to zpřísnit,“ uvedl.

Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) však v neděli uvedl, že Česká republika je jen krůček od návratu do čtvrtého stupně.

Hamáček nastínil, že by se mohl změnit výpočet pro skóre PES. To se nyní vypočítává z PCR testů, ale nezohledňuje antigenní testy.

„Do budoucna je potřeba vzít v potaz, že probíhá testování antigenními testy. Možná bude potřeba změna výpočtů,“ uvedl Hamáček. Řada odborníků však upozorňuje, že antigenní testy nejsou tak spolehlivé.

Hamáček v neděli varoval před zavíráním

Ještě v neděli večer Hamáček působil striktněji. Na svůj Facebook napsal, že s hrůzou sledoval reportáže i zprávy o tom, jak lidé nedodržují nařízení. „Nechápu, kde se v některých lidech bere nezodpovědnost a arogance vůči všem, které pandemie postihla. Mnoho lidí bohužel přišlo o své blízké, dalším zasáhl covid do jejich podnikání,“ uvedl na sociální síti.

Chápe prý, že současná situace všechny štve. Zdůraznil, že pandemii ale řeší celý svět a nezmizí mávnutím ruky nebo pražskou demonstrací. „Není to nějaký výmysl české vlády. Musíme se proto začít chovat dospěle, abychom pandemii zvládli. Pokud nezačneme, bude nutné zase zavírat obchody,“ varoval ministr.

Situace v některých nemocnicích podle něj stále není ideální a všichni zdravotníci pracují na hranici sebeobětování. „O to více mě štvou všichni, kdo jejich práci nerespektují, kritizují v diskusích a sdílí hoaxy,“ dodal Hamáček.

Tagy: