Hamás hrozí popravami izraelských rukojmí. Požaduje ukončení bombardování Pásma Gazy

Ozbrojené křídlo hnutí Hamás pohrozilo, že začne popravovat rukojmí, pokud izraelská armáda bude bez varování bombardovat domy v Pásmu Gazy. Podle mluvčího palestinského hnutí budou popravy vysílány živě se zvukem i obrazem. Po sobotním útoku palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy na Izrael zemřelo přibližně 800 Izraelců, informovalo tiskové oddělení izraelské vlády. Dalších více než 2 600 Izraelců bylo podle něj zraněno a asi 150 osob teroristé z Hamásu unesli.

„Od této hodiny bude jakýkoli útok na naše lidi v bezpečí jejich domovů bez varování potrestán popravou civilních rukojmích, která bude živě vysílána s obrazem a zvukem,“ řekl podle The Times of Israel mluvčí radikálního hnutí, který vystupuje pod přezdívkou Abu Obeida.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf Hamásu si užíval útoky v televizi z Kataru, přežil i atentát. Kdo je Ismáíl Haníja?

Krátce před tímto oznámením přitom vedoucí politických a mezinárodních vztahů Hamásu Basem Naim řekl Sky News, že s rukojmími bude s nimi zacházeno „humánně a řádně“. Prohlásil také, že bojovníci skupiny nezabili žádné civilisty od chvíle, co překročili hranici Pásma Gazy. Ještě předtím izraelská média podle Jordan News uvedla, že židovský stát bude pokračovat v bombardování Gazy, i kdyby tím měl ohrozit životy izraelských zajatců.

K TÉMATU: Poprava z bezprostřední blízkosti. Video ukazuje brutalitu komanda z Hamásu na festivalu

Agentura Reuters nicméně posléze informovala, že vysoký představitel Hamásu řekl televizi Al-Džazíra, že hnutí je otevřeno diskusi o možném příměří s Izraelem, protože „dosáhlo svých cílů“.

Mezi oběťmi sobotního útoku i mezi unesenými jsou také cizinci. Nejvíce Izraelců, na 260, zemřelo podle tiskového oddělení vlády na hudebním festivalu blízko Pásma Gazy. Právě z Pásma Gazy v sobotu ráno pronikly na izraelské území stovky teroristů, kteří zabíjeli a unášeli civilisty, včetně žen a seniorů.

Kromě pozemního útoku hnutí Hamás z Pásma Gazy vypálilo na Izrael přes 4 500 raket, uvedlo v pondělí také tiskové oddělení vlády. Velký počet raket vypálený v krátké době nedokázal izraelský protiraketový systém odrazit.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari vpodvečer na tiskové konferenci oznámil, že armáda pokračuje v „dočišťování“ oblastí v blízkosti Pásma Gazy. Podle něj vojáci chodí dům od domu a hledají, zde se někde ještě neukrývají palestinští teroristé. Dokončena už je také evakuace obcí v blízkosti Pásma Gazy, zůstalo tam jen několik rodin, které odmítly odejít. Podle Hagariho už armáda zabezpečila hranice, takže z Pásma Gazy už na izraelské území nepronikají žádní teroristé.

Počet rukojmí, které teroristé zajali, izraelská armáda podle jejího mluvčího oznámí poté, co budou informovány všechny rodiny unesených. Hagari řekl, že už mají informace o všech Izraelcích zadržovaných po sobotním útoku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izrael slibuje Hamásu masivní odvetu

Tagy:
armáda poprava Izrael Pásmo Gazy Hamás Katar vláda Al-Džazíra Daniel Hagari Ismáíl Haníja