Izrael a Hamás se na příměří nedohodly. Palestinci vypálili raketu, u Tel Avivu zněly sirény

Hamás pálí rakety na Izrael, den po masakru 7. října

Jednání Hamásu a Izraele o příměří skončilo bez dohody

Ozbrojené křídlo palestinského teroristického hnutí Hamás v neděli večer oznámilo, že směrem k území Izraele vystřelilo raketu. Ve městě Rišon le-Cijon, které leží na okraji Tel Avivu nedaleko Ben Gurionova mezinárodního letiště, se rozezněly varovné sirény. O případných obětech se izraelská média nezmiňují. Izraelská armáda tvrdí, že raketa dopadla do neobydlené oblasti, uvedla agentura AFP. Palestinské teroristické hnutí Hamás dál odmítá nové požadavky Izraele předložené při rozhovorech o dohodě o příměří a propuštění rukojmích. Izrael a Hamás se na příměří během jednání v Káhiře nedohodly a obě delegace v neděli z Egypta odjely.

Raketový útok je odvetou za „izraelský masakr civilistů“, uvedlo ozbrojené křídlo Hamásu. Raketu vypálilo poté, co jeho spojenec, libanonské hnutí Hizballáh, v neděli brzy ráno uskutečnil rozsáhlý útok na Izrael za použití raket a bezpilotních prostředků.

ČTĚTE TAKÉ: Po útoku na Izrael zemřel mladík studující v Česku. Jeho orgány zachránily šest lidí

Sirény ve městě Rišon le-Cijon se podle deníku Haarec naposledy rozezněly na konci ledna. Izraelská média bezprostředně po nedělním útoku z Gazy informovala, že zatím nemají zprávy o případných obětech. Střela vypálená z Pásma Gazy „dopadla do neobydlené oblasti v oblasti Rišon le-Cijon“, uvedla v prohlášení izraelská armáda.

Hnutí Hamás dál odmítá nové požadavky Izraele ohledně příměří. V neděli to podle agentury Reuters řekl vysoký představitel hnutí Usáma Hamdán. Informace o brzkém uzavření dohody o příměří mezi Izraelem a Hamásem jsou podle něj mylné. Z Káhiry, kde se konaly rozhovory o příměří, odcestovaly delegace Izraele i hnutí Hamás.

Dva egyptští představitelé agentuře Reuters řekli, že dnešní jednání v Káhiře skončila bez dohody, protože ani Izrael ani Hamás nesouhlasily s kompromisy vypracovanými zprostředkovateli jednání. O patové situaci mluvil další egyptský zdroj, kterého cituje agentura DPA. Zdroj izraelského deníku Haarec tvrdí, že jednací týmy vstupují do další fáze rozhovorů. „Dnešní rozhovory se uskutečnily v pozitivní atmosféře,“ řekl zdroj, podle kterého však přetrvávají některé rozdíly.

Požadavky Hamásu jsou stále stejné

Nové kolo rozhovorů o dohodě o příměří a propuštění rukojmích držených od loňského října v Pásmu Gazy začalo ve druhé polovině tohoto týdne. V neděli bylo podle agentur v plánu jednání na vyšší úrovni. Izrael a Hamás spolu přímo nejednají, rozhovory zprostředkovávají Spojené státy, Katar a Egypt.

Hamás má stále stejné požadavky – uzavření příměří, úplný odchod izraelské armády z Pásma Gazy, návrat Palestinců, kteří uprchli před boji, dodávky humanitární pomoci a výměnu rukojmích za vězněné Palestince.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelci nalezli mrtvá těla rukojmích v Pásmu Gazy. Odvlekli je tam teroristé z Hamásu

Tagy: