Po útoku na Izrael zemřel mladík studující v Česku. Jeho orgány zachránily šest lidí

V izraelské nemocnici koncem minulého týdne zemřel 27letý muž zraněný při úterním vzdušném útoku teroristické organizace Hizballáh na sever Izraele. Píše to izraelský tisk s tím, že dotyčný žil a studoval v České republice. Muž, kterého média označují jménem Mikhail Samara, podlehl zraněním, která mu způsobila střela izraelské protivzdušné obrany, jež minula cíl. Jeho orgány byly darovány šesti lidem, včetně sedmiměsíčního dítěte. „Chtěl jsem, aby jeho orgány pomohly ostatním – bez ohledu na to, jestli jsou to Židé nebo Arabové,“ řekl Mikhailův otec Samara podle izraelského portálu Hareetz.com.

Střela izraelského systému Iron Dome při úterním útoku minula cíl, který měla zničit, a dopadla na dálnici. Mikhaila vážně poranily úlomky rakety a v pátek v nemocnici zemřel, píše portál Hareetz.com. Při útoku bylo zraněno dalších 19 lidí, z nichž šest byli vojáci. Jeden z útočících bezpilotních prostředků totiž zasáhl vojenskou základnu. K úderu se přihlásilo libanonské hnutí Hizballáh.

ČTĚTE TAKÉ: Hizballáh zasypal Izrael raketami. Opusťte okamžitě Libanon, vyzývají mocnosti své občan

Samara studoval podle izraelských médií v Česku doktorát v oboru biochemického inženýrství. Do Izraele se vydal, aby navštívil svou rodinu. Domů se plánoval vrátit v den incidentu, uvádí server i24news.

Mikhail měl mít také slovenské občanství. Jeho matka Janka pochází ze Slovenska a do Izraele se přestěhovala před 30 lety za Samarem, se kterým se seznámila při studiích na univerzitě. „Už od malička by se pro všechny rozdal. Když viděl na zemi mravence, nechtěl na něj šlápnout,“ popsala svého syna podle deníku The Times of Israel.

Mikhailovi rodiče se rozhodli přes víkend darovat jeho orgány šesti lidem, a tak jim zachránili život. „Nejdřív jsem nevěděla, jestli chci, aby byl dárcem orgánů. Ale zeptala jsem se svého kněze a on řekl, že ano. Lidé teď díky Mikhailovi mohou dál žít,“ svěřila se Janka izraelským médiím.

„Doufám, že můj syn bude poslední obětí této války a že vůdci obou stran učiní rozhodnutí ukončit válku a krveprolití,“ sdělil otec podle webu Hareetz.com a dodal, že vyjádřit soustrast přijeli zástupci Slovenska a České republiky.

Sever Izraele čelí útokům za použití raket a dronů od začátku října. Libanonské hnutí Hizballáh tím vyjadřuje svou solidaritu teroristickému hnutí Hamás, se kterým izraelská armáda bojuje v Pásmu Gazy. Na Hizballáh podniká Izrael rovněž údery, jeden z nich minulý týden zabil vysoce postaveného představitele hnutí Fuáda Šukru.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Hizballáh, milice, Hútíové i další salva raket na Izrael. Americký generál popsal arsenál Íránu

Tagy:
Slovensko Izrael dron Hamás Česko Libanon Hizballáh ozbrojený konflikt Iron Dome Izraelské obranné síly konflikt, válka a mír