Hamás dodržel ultimátum. Propustil druhou skupinu rukojmích, které zadržoval sedm týdnů

Civilisté v Gaze oslavující Hamás

Výměna zajatců v Gaze pokračuje

Ozbrojené křídlo palestinského hnutí Hamás v sobotu předalo zástupcům Červeného kříže v Pásmu Gazy 13 izraelských rukojmích a sedm unesených cizinců, které radikálové po útoku na Izrael sedm týdnů zadržovali na palestinském území. Informovala o tom agentura Reuters. Informaci potvrdili i zástupci Egypta a Kataru, kteří fungují jako prostředníci při jednáních mezi Izraelem a Hamásem. V sobotu pomáhali oběma stranám najít společnou řeč poté, co Hamás propuštění rukojmích zdržel s odkazem na údajné nedodržování podmínek příměří ze strany Izraele.

„Po určitém zdržení se podařilo po kontaktech Kataru a Egypta s oběma stranami překonat překážky pro propuštění vězňů a v sobotu večer bude propuštěno 39 palestinských civilistů, zatímco Pásmo Gazy opustí 13 izraelských rukojmích a sedm cizinců,“ uvedl po jednáních mluvčí katarského ministerstva zahraničí Mádžid Ansárí.

ČTĚTE TAKÉ: Kde je dnes pro Židy nejbezpečněji? Nejvíce „srdíček“ získalo na sítích Česko

Podle původních plánů se měla další skupina rukojmích zadržovaných posledních sedm týdnů v Pásmu Gazy dostat na svobodu v sobotu kolem 15:00 (16:00 SEČ). Harmonogram měl být podobný jako v pátek, kdy Hamás propustil první skupinu 24 rukojmích, mezi nimiž bylo 13 izraelských žen a dětí a 11 cizinců.

Některá izraelská média, stanice CNN nebo agentura AFP odpoledne s odvoláním na zdroje z Hamásu uvedly, že propuštěné zajatce si už v Pásmu Gazy přebírají pracovníci Červeného kříže, to se ale nakonec nepotvrdilo. Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu, vzápětí na síti Telegram uvedly, že propuštění rukojmích se odkládá a zdržení má na svědomí Izrael, který podle nich nedodržuje podmínky dohody o klidu zbraní.

Vysoký představitel Hamásu stanici BBC řekl, že odklad se zdržel kvůli Izraeli, který blokuje dostatečnou humanitární pomoc pro severní část Pásma Gazy a na poslední chvíli změnil seznam palestinských vězňů, kteří se mají dostat na svobodu.

Zástupce Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán agentuře Reuters sdělil, že ze 340 kamionů s humanitární pomocí, které od pátku dorazily do Pásma Gazy, jen 65 dojelo až na sever Pásma, což je podle něj „méně než polovina toho, co Izrael odsouhlasil“. Izraelská vláda porušení dohod popřela s tím, že distribuce pomoci je v režii OSN.

Izraelská vláda podle médií zvažovala tvrdou odpověď v případě, že by Hamás nepropustil rukojmí do sobotní půlnoci. V tom případě měl Izrael odstoupit od dohody o příměří a znovu zahájit vojenskou operaci v Pásmu Gazy.

V pátek se dostala na svobodu první skupina 24 rukojmích, mezi kterými bylo 13 izraelských žen a dětí, deset Thajců a jeden občan Filipín. Podle dohody o dočasném čtyřdenním příměří, které začalo platit v pátek, má Hamás osvobodit dohromady 50 rukojmích výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hamás propustil děti ztrápeného otce. Izrael dívku, která jako 16letá pobodala policistu

Tagy:
Izrael Egypt Pásmo Gazy Hamás humanitární pomoc Katar Česko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky