Kde je dnes pro Židy nejbezpečněji? Nejvíce „srdíček“ získalo na sítích Česko

Česko je pro Židy v době celosvětového nárůstu antisemitismu nejbezpečnější zemí. Vyplývá to z ankety na sociální síti X, kterou spustil zpravodajský projekt Visegrád 24. Příspěvek s Českem uživatelé ohodnotili nejvíce „srdíčky“. Za bezpečný přístav pro Židy lidé považují překvapivě muslimskou Albánii, Indii, ale také samotný Izrael.

Od vypuknutí posledního konfliktu na Blízkém východě se Židé potýkají s výrazným nárůstem antisemitismu po celém světě. S hluboce nenávistnými projevy se potkávají na Západě například ve Francii, Německu, Velké Británii, ale také v USA, Kanadě nebo Austrálii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hamás propustí další rukojmí

Zpravodajský projekt Visegrád 24, který na sociální síti X sleduje bezmála 850 tisíc lidí, se uživatelů zeptal, jaká země je v současnosti pro Židy nejbezpečnější. A příspěvky, které navrhovaly Česko, se dočkaly od komunity nejvíce pozitivních reakcí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás propustil děti ztrápeného otce. Izrael dívku, která jako 16letá pobodala policistu

Do ankety se zapojili i tuzemský politický a finanční streamer Ondřej Tesárek nebo europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Česko. Protože jsme zcela sekulární a ateistická země, takže nikdo nebude narušovat váš náboženský život. A navíc máme jeden z nejliberálnějších zákonů o zbraních na světě,“ napsal Tesárek.

Česko navíc vyjadřuje Izraeli nejen během současné války na Blízkém východě silnou podporu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) byl prvním zahraničním politikem, který zemi po masakru 7. října navštívil.

Mimo Česka lidé na síti X navrhovali jako bezpečný přístav pro Židy také Albánii. V převážně muslimské balkánské zemi dosud žije jen malá komunita Židů. Uživatelé ale odkazovali na druhou světovou válku, při které Albánie dokázala příslušníky náboženské minority ochránit a rukou nacistů tak údajně nezemřel ani jeden tamní Žid. Informoval o tom v roce 2020 list The Times of Israel.

Další uživatelé navrhovali Indii, která se i během současné války staví na stranu Izraele. V úvahu pak podle některých lidí připadá také Ukrajina.

Mnozí uživatelé ale museli smutně zkonstatovat, že vzhledem k vývoji dějin je pro Židy bezpečný jen jediný stát na světě – samotný Izrael.

Tagy: