Další zajatci na svobodě: Izrael propustí 42 palestinských vězňů, rukojmí vydá i Hamás

Palestinci ve frontě na plyn na vaření během druhého dne dočasného příměří mezi Hamásem a Izraelem

Výměna zajatců v Gaze pokračuje

Izrael v sobotu z věznic propustí 42 palestinských vězňů na základě dohody o dočasném příměří s radikálním palestinským hnutím Hamás. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na izraelské úřady, podle kterých Hamás výměnou osvobodí čtrnáct rukojmích.

Izraelská média původně informovala o seznamu 13 rukojmích, kteří mají být propuštěni dnes. Je mezi nimi i osm dětí. V pátek, jenž byl prvním dnem klidu zbraní, palestinští radikálové propustili 24 rukojmích, z toho 13 Izraelců. Izrael ve stejný den propustil ze svých věznic 39 palestinských žen a dětí.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás propustil prvních 24 rukojmí z Gazy. Vedle Izraelců vydal Thajce a Filipínce

Agentura Reuters s odvoláním na prohlášení kanceláře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua napsala, že izraelští bezpečnostní činitelé seznam prověřují. Rodiny unesených byly podle serveru listu Haarec informovány. Jména rukojmích chce ale Izrael zveřejnit až po jejich propuštění.

Rukojmí, které palestinské ozbrojené skupiny unesly při útoku na Izrael ze 7. října, jsou propouštěni na základě dohody o dočasném příměří mezi Izraelem a Hamásem. Celkem se během něho má na svobodu dostat padesát rukojmích výměnou za propuštění sto padesáti Palestinců z izraelských věznic a výrazné zvýšení humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, jež dosud bylo terčem masivních izraelských útoků.

Izraelská nemocnice, v níž je po propuštění na kontrole osm dříve zadržovaných, čtyři matky a čtyři děti, uvedla, že většina z nich je v dobrém fyzickém stavu. Dalších pět osvobozených Izraelců, vesměs žen, je ošetřováno v jiném zdravotnickém zařízení a jejich stav je podle izraelských médií stabilizovaný.

OSN v sobotu informovala, že přestávka v bojích jí umožnila zvýšit dodávky potravin, vody a léků na největší objem od 21. října, kdy se do Pásma Gazy dostal první humanitární konvoj od začátku ozbrojeného konfliktu. Poprvé od 7. října se také podařilo dodat do Pásma 129 tisíc litrů pohonných hmot, což je něco přes deset procent denního objemu před válkou, a také plyn na vaření. Ve městě Chán Júnis na jihu oblasti dnes čekala před čerpací stanicí dlouhá fronta lidí, kteří s kanystry a dalšími nádobami doufali, že dostanou palivo.

Poprvé po více než měsíci se pomoc dostala na sever Gazy, který je ohniskem izraelské pozemní ofenzivy. Konvoj OSN dopravil mouku do dvou zařízení, kde se ukrývají lidé vysídlení v důsledku bojů. OSN uvedla, že společně s palestinským Červeným půlměsícem se jí podařilo evakuovat 40 pacientů a jejich rodinných příslušníků z nemocnice ve městě Gaza, kde probíhá většina bojů, do nemocnice v Chán Júnisu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozhodnuto: Příměří v Gaze začne v pátek. Budou propuštěni i první rukojmí, potvrdil Katar

Tagy: