Hamás využil při útoku na Izrael i české paraglidy. Prodáváme je celosvětově, brání se majitel

Paraglidisté (Ilustrační foto)

VIDEO: Hamás zaútočil na Izrael. Ozbrojenci zabíjeli a unášeli rukojmí, vypálili přes 2000 raket

Palestinští radikálové z hnutí Hamás, kteří 7. října zaútočili na jih Izraele, použili k překonání hranice paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems. S informací přišel ve čtvrtek web Seznam Zprávy, který o tom informovala americká organizace Sjednocení proti jadernému Íránu (UANI). Podle ní je motorový paraglide přerovské firmy vidět na záběrech, které odvysílala zahraniční média. Majitel dotyčné společnosti netuší, jak se stroje mohly k teroristům do Pásma Gazy dostat.

„Netuším. Prodali jsme celkem 3 500 paramotorů po světě a přes 5 tisíc padáků. Asi chápete, že neznám všechny svoje zákazníky. Dealera máme mimochodem i v Izraeli, také v Americe, Německu a celkem ve 42 zemích. Naše výrobky si mohli koupit regulérně kdekoliv po světě," uvedl pro web majitel firmy Pavel Březina.

K TÉMATU: OBRAZEM: Podívejte se do tváří unesených. V Praze visí plakáty rukojmích Hamásu

Firma měla podle webu v minulosti partnerskou společnost v Íránu, který má dobré vztahy s Hamásem. S leteckou školou v Teheránu, jež figuruje na stránkách přerovské firmy jako jeden z distributorů, už podle Březiny společnost nespolupracuje. „Jednatel žije už posledních pět let v Americe v Los Angeles. Jestli je tedy uvedený na našich stránkách, tak jenom z historického hlediska,“ uvedl Březina a doplnil, že na Blízkém východě v posledních letech žádné velké zakázky firma neměla.

S odkazem na informace serveru gratf.org (Globální boj proti terorismu) web rovněž uvedl, že se členové Hamásu cvičili v ovládání motorových paraglidů v Malajsii, kde Nirvanu Systems zastupuje společnost Air Ventures v Kuala Lumpuru. Malajsijský režim ale Hamás na svém teroristickém seznamu nevede a je to pro něj legitimní subjekt.

Ozbrojenci Hamásu před měsícem v jižním Izraeli pozabíjeli na 1 400 lidí, převážně civilistů, a přes 240 lidí odvlekli do Gazy jako rukojmí. Izrael se v reakci na tento útok zavázal, že hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy od roku 2007, zcela zničí. Podle palestinských úřadů pod nadvládou teroristické organziace si odvetné izraelské údery za poslední měsíc vyžádaly 10 569 obětí, z nichž zhruba 40 procent jsou děti. Oběti jsou i na straně Izraele.

Tagy: