Izrael operuje v centru Gazy, chce dostat rukojmí. Útoků Hamásu rapidně ubylo

Izrael v noci pokračoval v bombardování Gazy (16. 10. 2023).

Měsíc od útoku Hamásu na Izrael

Operujeme uvnitř Gazy, prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tím, že cílem je zachránit rukojmí. Raketových útoků Hamásu mezitím ubývá. Americký prezident Joe Biden při pondělním telefonátu vyzval Netanjahua, aby souhlasil s třídenní pauzou v bojích s palestinským radikálním hnutím Hamás kvůli humanitární pomoci, píše web Axios. Vůdce Hamásu Sinvár je izolován ve svém bunkru, řekl podle agentury Reuters izraelský ministr obrany Joav Galant.

Izraelské jednotky operují hluboko uvnitř Gazy, uvedl v úterý premiér Benjamin Netanjahu, když válka proti teroristům z Hamásu v této pobřežní enklávě vstoupila do 31. dne. „Město Gaza je obklíčeno, operujeme uvnitř, každou hodinu, každý den zvyšujeme tlak na Hamás. Dosud jsme zabili tisíce teroristů, nad zemí i pod zemí,“ řekl Netanjahu. Zatímco vojáci zvyšují tlak na nepřítele, navzdory dvěma pozdně večerním ostřelováním Hamás vypálil méně raket než za poslední týdny, informuje web The Jerusalem Post.

Ministr obrany Yoav Gallant prohlásil, že se nevzdá izraelských rukojmích, které Hamás odvezl do Gazy a nepřipustí humanitární pauzu pro Hamás. Gallant a mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari nadále vyhrožovali, že zabijí šéfa Hamásu v Gaze Jahjá Sinvara. Šéf jižního velení IDF generálmajor Yaron Finkelman v úterním projevu uvedl, že IDF „zasahují srdce schopností Hamásu“. „Poprvé za poslední desetiletí bojují IDF hluboko v srdci Gazy, v srdci terorismu. Je to složitá a obtížná válka a bohužel to něco stojí,“ řekl Finkelman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izrael dělá katastrofální chybu. Civilisty může chránit víc, říká bývalý člen IDF

Americký prezident Joe Biden při pondělním telefonátu vyzval Netanjahua, aby souhlasil s třídenní pauzou kvůli humanitární pomoci. Dřívější zprávu webu Axios následně podle agentury Reuters potvrdila přímo hlava státu. Výsledkem jednání by podle webu mohlo být, že Hamás propustí 10 až 15 rukojmích z Pásma Gazy a zveřejní seznam lidí, které zadržuje. Bílý dům odmítl zprávu komentovat.

Diplomatické zdroje Axiosu sdělily, že Netanjahu Hamásu nevěří, a to především kvůli incidentu z roku 2014, kdy Hamás během humanitární pauzy v bojích s Izraelem zaútočil na skupinu vojáků židovského státu, několik jich zabil a jednoho unesl. Izraelský premiér už minulý týden po jednání s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem prohlásil, že Izrael podmiňuje jakékoliv dočasné příměří propuštěním rukojmích.

Izraelské jednotky při pozemní operaci v Pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás postoupily do „srdce“ města Gaza. Podle Reuters to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant. Vůdce Hamásu Jahjá Sinvár je prý izolován ve svém bunkru.

Izrael přijme po skončení války s Hamásem celkovou bezpečnostní odpovědnost za Pásmo Gazy, aby zemi nehrozilo opakování nedávného bezprecedentního teroristického útoku. V pondělním rozhovoru s americkou televizní stanicí ABC News to uvedl Netanjahu. Zopakoval v něm tvrzení, že Izrael nesvolí k vyhlášení příměří, dokud Hamás nepropustí rukojmí držené v Gaze.

„Myslím, že po neohraničenou dobu budeme mít celkovou bezpečnostní odpovědnost. Viděli jsme, co se stane, když ji nemáme,“ řekl tamní premiér v narážce na útok radikální organizace, při němž přesně před měsícem na jihu Izraele zemřelo na 1 400 lidí.

Tagy: