Krutá taktika Hamásu: Raději ochrání zbraně než civilisty, zajatý terorista popsal Metro Gaza

Následky izraelského úderu v Gaze

V pásmu Gazy umírají civilisté zejména proto, že je Hamás používá jako živé štíty

V Pásmu Gazy umírají civilisté zejména proto, že je teroristické uskupení Hamás používá jako živé štíty. Vládnoucí radikálové přitom mají k dispozici řadu bunkrů a podzemních tunelů, kam by je mohli ukrýt. Nevinní občané města jim tak slouží především k nepozorovaným přesunům a úkrytu vlastních vojáků či materiálu. Izraelská armáda (IDF) v této souvislosti zveřejnila animaci, jež ilustruje podzemní komplex pod nemocnicí Shifa.

Spletitému labyrintu pod městem se přezdívá „Metro Gaza“. Podle informací Hamásu má měřit zhruba 500 kilometrů, ovšem odhady zahraničních služeb jsou střídmější. Minulý týden zveřejnila izraelská armáda animaci, v níž představila nejpravděpodobnější podobu tunelového komplexu, který se nachází pod jednou z nemocnic v Gaze.

K TÉMATU: Netanjahu odmítl klid zbraní s Hamásem. Výzvy k příměří nabádají ke kapitulaci Izraele, řekl

Radikálové zde mají k dispozici kromě bunkrů a prostor pro pobyt i sklady zásob či zbraní. Izraelcům se podařilo získat svědectví o tomto podzemním městě i od jednoho z teroristů. „Přes takový systém může jít všechno, například zbraně, potraviny, výbušniny či lékařské vybavení,“ dosvědčil zadržený extrémista IDF.

„Nemocnice Shifa je bezpečný komplex, na který nikdo nezaútočí. Organizace ví, že z toho důvodu se jedná o zabezpečené místo,“ dodal radikál. Ze satelitního snímku zveřejněného Izraelci vyplývá, že by se v centru nemocničního areálu měly nacházet podzemní úkryty Hamásu. Jejich součástí by mělo být i velitelské centrum.

Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého není využívání civilistů jako živých štítů teroristy ničím překvapivým. „Nepotřebují to nijak reflektovat, jelikož nedodržují žádná pravidla. Izrael proto musí brát vždy ohledy na to, jací civilisté se v daných místech nachází,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Mikulecký.

„Pokud by však počty obyvatel nevyvážily možný počet obětí, které mohou mít na svědomí teroristé skrývající se za těmito civilisty, pak se jedná o legitimní cíl, a to nejen pro Izrael, ale pro jakoukoliv regulérní armádu světa,“ dodal expert.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Visingr: Mrtví palestinští civilisté jsou pro Hamás „požehnání“. Efektivita Izraele až děsí

Tagy:
armáda potraviny Izrael zbraň podzemní město tunel podzemí Hamás muniční sklady zásoby schéma civilisté teroristé bezpečnostní analytik Gaza lidský štít velitelství Milan Mikulecký lékařský materiál Shifa