Izraelci obsadili klíčovou silnici v Gaze. Tanky střílí na každé jedoucí auto, tvrdí svědci

Izraelské tanky mířící do Pásma Gazy

Izrael v noci zahájil pozemní operaci v Gaze

Izraelské tanky postoupily na okraj města Gazy, asi tři kilometry od izraelské hranice, uvedla agentura AFP s odvoláním na svědectví lidí z místa. Izraelské síly, které bojují s palestinským teroristickým hnutím Hamás, také podle agentury obsadily významnou silnici spojující sever a jih Pásma Gazy. Izraelci podle svědků citovaných AFP „střílí na každé vozidlo“, které po silnici jede. Stanice Al-Džazíra následně citovala slova zástupce mediálního úřadu Hamásu Saláma Maarúfa, podle kterého se několik izraelských tanků a buldozer k silnici skutečně dostalo, ale „odpor je přinutil se stáhnout“.

Izraelský tank útočící na osobní automobil na silnici v Gaze údajně zachycuje video sdílené v pondělí dopoledne na síti X. Pravost záběrů, ani konkrétní informace o průběhu bojů však nelze bezprostředně ověřit.

Pražský rabín promluvil o metodách Hamásu, více v reportáži:

„Izraelská armáda konkrétní polohu svých jednotek nepotvrdí, a to ani v případě, že se nějaký materiál objeví na sociálních sítích. Naše jednotky (v Pásmu Gazy) pozvolna postupují podle plánu,“ prohlásil v pondělí mluvčí izraelské armády Daniel Hagari podle agentury Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Visingr: Mrtví palestinští civilisté jsou pro Hamás „požehnání“. Efektivita Izraele až děsí

Izrael v noci na sobotu zahájil rozsáhlou pozemní ofenzivu v oblasti v reakci na neočekávaný a krvavý útok teroristů z Hamásu na izraelském území ze 7. října. Palestinští ozbrojenci při něm pozabíjeli na 1 400 lidí, většinou civilistů. Následné útoky izraelské armády na Pásmo Gazy, kde Hamás vládne, si podle místních úřadů vyžádaly už přes 8 000 lidských životů.

V Pásmu Gazy od neděle opět začíná fungovat internet a telefonické spojení, které byly od pátku vyřazeny z provozu. „Naše technické týmy za obtížných podmínek pilně napravují škody na vnitřní síti,“ uvedla na síti X společnost Paltel, která v Pásmu Gazy zprostředkovává telekomunikační služby.

Izraelská armáda podle vlastních prohlášení za poslední den zabila desítky příslušníků Hamásu a zaútočila na více než 600 cílů palestinského radikálního hnutí, byly mezi nimi sklady zbraní, místa pro odpalování protitankových raket a základny hnutí.

Web Times of Israel v pondělí informoval, že z Hamásem zavražděných 1 400 Izraelců se zatím podařilo identifikovat 1 135. Civilisté podle úřadů tvoří 85 procent izraelských obětí. Civilních obětí je podle palestinských úřadů většina také v Pásmu Gazy.

Tagy:
válka armáda tank silnice Izrael Pásmo Gazy Palestina Hamás Gaza Daniel Hagari