Hamburkem se nese: Kdo neskáče, není Čech, hop hop hop! Gruzii porazíme, věří fanoušci

Vstup do Českého domu fotbalu v Hamburku, který se nachází u závodiště Trabrennbahn.

Čeští fanoušci obsadili Hamburk

Hamburk, 22. června 2024, 10:10 hodin. Před radnicí se poprvé ozývá: Kdo neskáče, není Čech, hop hop hop. Ano, čeští fotbaloví příznivci dorazili na sever Německa ke klíčovému zápasu mistrovství Evropy 2024 proti Gruzii. Vítězství v něm posílí naděje na postup do osmifinále. Schick, Souček a spol. k němu nastoupí na Volksparkstadionu v 15:00 hodin.

Skupina v červených dresech organizovaného fotbalového zájezdu vytáhne vlajky, šály a poslouchá pokyny vedoucího, aby se na velikém náměstí shromáždili ke společnému snímku. Před rozchodem ještě jednou spustí: Kdo neskáče, není Čech, hop hop hop.

ČTĚTE TAKÉ: Fotbalovou legendu Baggia napadli v jeho vile. Mám pár modřin, musím ale překonat strach, řekl

O desítky metrů probíhá první „hecování“ mezi poklidnými fanoušky obou zemí. „Vyhrajeme 3:1,“ říká Honza mladým děvčatům zahaleným do gruzínských vlajek po společném fotografování. Slečny mají jiný názor, proto se otočí a s rozpačitými obličeji odcházejí za krajany.

To, že se v sobotu odpoledne odehraje v Hamburku fotbalová bitva, lze poznat až šest hodin před výkopem. Tradiční předzápasové radovánky včetně speciálně připraveného Českého domu u Trabrennbahn totiž v pátek odpoledne zhatila průtrž mračen. Jedinci v červených dresech se sice mihli na nejvyhlášenější hamburské ulici Reeperbahn, kde se nacházejí podniky s „odlehčeným“ nádechem a zábavou, kluby nejrůznějšího zaměření, ale nezaplavili hanzovní město tak, jako Nizozemci, kteří ho o minulém víkendu již před zápasem s Polskem přebarvili na oranžovo.

Sobotní ráno patřilo Gruzíncům, jejichž bílé vlajky s červeným křížem dominovaly. Ne však na dlouho, po desáté dopoledne vyrazili na „zteč“ Češi, jejichž přítomnost zvýraznil speciální vlak, který v 10:45 dorazil na hamburské hlavní nádraží.

Češi se vstupenkami na odpolední zápas se po prohlídce města, plného kanálů a mostů, přesouvají právě k Českému domu. Od něj by měl ve 13:30 hodin vyrazit tradiční pochod ke stadionu, na kterém již roky působí druholigový klub Hamburger SV. Na půlhodinové „pouti“ se očekávají tisíce fanoušků v červeném.

VIDEO: Čeští fanoušci před Českým domem fotbalu v Hamburku

Pro vstup do Českého domu je třeba registrace a zakoupení voucheru v ceně 10 eur, který však lze následně využít jako „platbu“ za pivo a jídlo. Již 24 hodin před výkopem před ním kempovala skupina mužů, kteří obědvali tradičně česky, tedy guláš s knedlíkem a plzní. Areál Českého domu se překvapivě uzavře ve 14:00 hodin, v 17:30 hodin startuje pozápasová after party. Tahákem by mělo být vystoupení fotbalového nadšence Miraie.

Zdarma se lze naopak dostat do oficiální fanzóny pořadatelského města ve spolupráci s UEFA, která se nachází na náměstí Heiligengeistfeld. Na obě místa se lze dostat veřejnou dopravou. Ti, kteří mají vstupenku na utkání, cestují bezplatně, ostatní za 3,50 eura.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Český fotbalový dům v Lipsku zasáhl orkán. Rozmetal venkovní vybavení, ukazují záběry

Tagy:
Německo Gruzie UEFA fotbal Český dům Hamburger SV Mistrovství Evropy ve fotbale