Žádné fiasko á la Djokovič. Všichni budete naočkovaní, nařídili pilotům F1 Australané

Tříletá pauza se podle všeho nenatáhne, Velká cena Austrálie se vrací do kalendáře formule 1. Po tenisovém Australian Open půjde o největší sportovní akci v zemi a v návaznosti na chaos kolem Novaka Djokoviče organizátoři jasně pilotům vzkazují – žádné výjimky, bez očkování na naší půdě do kokpitu neusednete.

Právě závod formule 1 v Austrálii byl jedním ze symbolů začátku koronavirové pandemie. Celý „cirkus“ už byl připravený v Melbourne závodit, jenže na poslední chvíli byla v březnu 2020 velká cena zrušena. Covidová doba nepustila závodníky na okruh Albert Park ani o 12 měsíců později, až teď by konečně mělo dojít na comeback.

Sice do startu zbývá ještě dva a půl měsíce, ale už teď vyslali pořadatelé Grand Prix jasný vzkaz. Po ostře sledované právní bitvě o vízum mezi Austrálií a tenistou Novakem Djokovičem nechtějí nic podcenit.

„Pravidla pro vstup do země jsou jednoduchá a jsou platná také pro provozování formule 1,“ řekl výkonný ředitel závodu Andrew Westacott s tím, že se nebudou po nešťastných tenisových tahanicích udělovat žádné výjimky. „Musíte být plně vakcinovaní. Je zde nulová tolerance. Ať už jste Lewis Hamilton nebo Valentino Rossi v MotoGP,“ doplnil jména sedminásobného mistra světa F1 a legendy světového šampionátu motocyklů.

Djokovič na začátku roku cestoval do Austrálie na základě zdravotní výjimky – nebyl očkovaný, ale původně mohl na grandslamu startovat díky prosincovému prodělání onemocnění COVID-19. Jenže imigrační úředníci ho ještě na letišti zastavili, dlouze vyslýchali, a nakonec mu vízum odebrali. To sice dostal dočasně od soudu zpět, ale australský ministr pro přistěhovalectví Alex Hawke rozhodl definitivně v neprospěch světové tenisové jedničky. Sága trvala dva týdny.

Piloti jsou zřejmě očkováni

Podle informací z britských médií by už všichni jezdci F1 měli být naočkováni. Ostatně koncem minulého roku usiloval prostřednictvím preventivního opatření Mezinárodní automobilové federace (FIA) generální ředitel formule 1 Stefano Domenicali o to, aby byl vakcinovaný celý „paddock“. Tedy nejen jezdci, ale také mechanici a další členové týmů.

Před startem sezony F1 se proto spíše řeší to, zda se bude nadcházejícího ročníku účastnit i Lewis Hamilton. Po frustrující koncovce loňského šampionátu v Abú Dhabí, po které slavil mladý Max Verstappen, Brit stále záhadně mlčí a spekuluje se o jeho konci.

Tagy: