Hana Maciuchová si nestihla splnit vytoužené přání. Zhatil jí to koronavirus

Hana Maciuchová

Hana Maciuchová měla před smrtí jedno velké přání, a to zahrát si na podzim v divadelním představení Ještěrka na slunci. Avšak kvůli jejímu špatnému zdravotnímu stavu a pandemii koronaviru se natáčení nakonec neuskutečnilo.

„Hanička Maciuchová pro mě byla česká Sarah Bernhardtová, kterou u nás v Ještěrce na slunci hrála,“ řekla webu Aha! ředitelka Divadla v Řeznické Yvetta Srbová. Na podzim měla toto představení natáčet Česká televize, což si podle Srbové „Hanička velmi přála“. Kvůli pandemii a zdravotnímu stavu Maciuchové se však už tento projekt nerealizoval.

„I když jsme věděli, že je nemocná, věřila jsem, že tady ještě pár let zůstane, i kdyby už nehrála. Odešel skvělý člověk a skvělá herečka. Diváci si jí velmi vážili. Vytvářela přirozenou autoritu. Byla velmi morální a poctivý člověk. Jakmile se otevřou divadla a my začneme hrát, první představení jí věnujeme,“ slíbila Srbová.

Na Maciuchovou v dobrém vzpomínají i kolegové z divadla na Vinohradech. „Potkávali jsme se na jevišti, byla to úžasná herečka, skvělý člověk, noblesní dáma a z toho nikdy neuhnula. Přitom hrozně milá a srdečná,“ řekl herec Václav Vydra.

Maciuchová má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí. V Divadle na Vinohradech, kde působila od roku 1971, ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. Zahrála si například v inscenaci Obchodník s deštěm, ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeracu, ale i na Markétku v Mistrovi a Markétce. „Hanička byla mimořádně oblíbená a mimořádně vzácná kolegyně, byla laskavá a empatická,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS ředitel divadla Tomáš Töpfer.

Popularitu jí přinesly také seriály

Velkou popularitu jí kromě inscenací a pohádek přinesly také televizní seriály. V 70. a 80. letech minulého století ztvárnila třeba Olinku v Ženě za pultem, jako železničářská dcerka se objevila v Dynastii Nováků, hrála v Chalupářích, v seriálech Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě či v Nemocnici na kraji města.

Maciuchová před lety překonala rakovinu prsu, se kterou bojovala i její matka. Po vyléčení řekla: „Jsem šťastná a děkuju osudu. Cítím se skvěle a těším se do práce. Určitě jí ale nebudu brát tolik jako dříve. Nemoc, kterou jsem si prošla, je závažná a je nutné být pod pravidelným dohledem lékařů.“ Zákeřná choroba bohužel po čase udeřila znovu, tentokrát se jednalo o rakovinu slinivky. Hana Maciuchová zemřela 26. ledna v rodném městě Olomouci.

Tagy: